Румен Радев
на снимката: Румен Радев - президент на България

Президентът Румен Радев прие на среща на Дондуков 2 представители на Висшия адвокатски съвет, за пореден кръг консултации относно промени в Конституцията.

Президентът обяви, че за промени в Конституцията би правил договорки единствено с българския народ.

„Знаете, че още през септември миналата година в обръщението си пред Народното събрание се обявих за необходимост от промени в Конституцията. А през ноември инициирах широк обществен дебат още преди препоръките на Венецианската комисия. Заявявам много ясно, че за тези промени правя договорки единствено с българските граждани чрез българските обществени и съсловни организации българските институции“, подчерта Радев.

И добави:

„Срещата ни днес е важна, защото целта на тези консултации е да се откроят проблемите и възможните решения не само в правосъдната система, но и в редица други важни области. След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения, днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни гарантира с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система. Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол“, допълни още Радев.

На снимката: Ралица Негенцова /в средата/ говори пред журналисти по темата за промени в Конституцията

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова коментира:

„Всички знаем, че темата за промени в Конституцията е изключително чувствителна. Това са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани на експертно ниво, защото Конституцията е гарант за стабилността на обществото. Ето защо адвокатурата е основният гарант за защита правата и свободите на гражданите”.

Тя обви, че ВАдС ще представи подробно писмено становище за това какви промени те виждат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук