F-35 B
На снимката: изтребител F-35 B

Полските власти сключиха споразумение със САЩ за покупка на 32 изтребители от пето поколение F-35, съобщава ТАСС. Церемонията по подписването се проведе на територията на авиобазата в района на Демблин с участието на президента на страната Анджей Дуда, министър-председателя Матеуш Моравецки и министъра на отбраната Мариуш Блашчак.

Според полското Министерство на отбраната, стойността на договора е 4,6 млрд. долара. Цената на един самолет излиза общо 143 млн. долара, като споразумението включва също обучение на пилоти, доставка на симулатори и логистична поддръжка. Първите изтребители ще бъдат доставени през 2026 г., но се планира да започне обучение на пилоти в САЩ през 2024 година.

На церемонията по подписването президентът Дуда отбеляза, че това е важен ден за полската военна авиация, пилотите на изтребителите и за сигурността на Полша и Източна Европа. Той добави, че подписването на това споразумение е станало възможно благодарение на членството на републиката в НАТО.

„Това е един от най-важните етапи в създаването на съвременна полска армия“, изтъкна полският лидер, припомняйки по-ранното решение на полските власти да придобият системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“ от Съединените щати.

Според премиера Моравецки придобиването на F-35 ще позволи на Полша да се „отърве от руската сянка, доминираща в тази част на Европа“. Както обясни ръководителят на полското правителство, през последните 30 години полската армия, чийто въздушен флот разполага с МиГ-29 и Су-22, е „зависима от руското въоръжение“, но с покупката на съвременни американски самолети тази зависимост ще изчезне.

В момента полските ВВС са въоръжени с 27 МиГ-29, 48 F-16 и 18 Су-22. F-35 е многоцелева бойна машина, проектирана по стелт технология и способна да пренася ядрени оръжия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!