АЕЦ Белене

Както предвижда процедурата за избор на стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ „Белене“, Министерството на енергетиката изпрати писма до компаниите от „краткия списък“ (short list), за да потвърдят подаването на обвързващи оферти и по-нататъшното участие в процедурата. Фирмите от списъка са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), „Атоменергопром“ АД, част от „Росатом“, Корейската хидроядрена корпорация, „Фраматом САС“ /Франция/ и „Дженерал Електрик“, /САЩ/.

В определения срок до 31-и януари писма за потвърждение за подаване на обвързващи оферти бяха получени и от петте компании. От страна на Корейската хидроядрена корпорация се поставят уточняващи въпроси с цел взимане на окончателно решение от тяхна страна.

Компаниите ще бъдат поканени да подпишат споразумение за конфиденциалност и ще им бъде предоставен информационният меморандум, както и ще им бъде осигурен достъп до информационна зала в „Национална електрическа компания“ ЕАД, съдържаща информация по проекта. Индикативният срок за подаване на обвързващата оферта се предвижда да бъде 31 май 2020 г.

„Росатом“ първа потвърди своя интерес да участва в АЕЦ „Белене“ /чрез „Атомстройекспорт“/ като инвеститор, предаде ТАСС. Руската държавна корпорация е изпратила писмо до българските власти. Желанието на руската компания да бъде инвеститор обаче не бива да се приема за чиста монета, доколкото тя все още не е обявила, че няма да иска държавна гаранция. От изявление на директора й Алексей Лихачов през медии през март миналата година е видно, че компанията ще участва в конкурса за изграждане на втората атомна централа в България само ако условията гарантират рентабилността на проекта, а сигурният начин за това е държавна гаранция.

„Ние вярваме, че успешното изпълнение на този проект без участието на „Росатом“ е невъзможно. Но София трябва да постави такива параметри, които да гарантират изгодата на Русия от този проект“, казва тогава Лихачов, цитиран от politexpert.net.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че държавата в момента довършва цялостния лиценз по проекта. Процедурата започна през 2008 година, но беше спряна със спирането на строителството, уточни министърът. В никакъв случай не става дума за изтичане на конкретен лиценз, а просто за довършване, каза още Петкова. Довършването на лиценза е необходим елемент от бъдещите преговори със стратегическите инвеститори.

В началото на декември 2019 г. беше съобщено, че с гореизброените компании продължават преговорите. Всяка една от компаниите може да влезе в контакти с останалите в кратката листа. Отделно заявленията за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори, за да влязат в преговори и да финализират целия модел на проекта.

Очакванията са до края на април – началото на май 2020 г. да бъдат подадени и обвързващите оферти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук