Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки отхвърли критиките към закона за Холокоста.

Според новия закон публичните изказвания, приписващи по неверен и преднамерен начин на Полша престъпления на нацистите, извършени по време на нацистката окупация, се криминализират.

Премиерът Моравецки заяви, че миналата година полските посолства е трябвало 260 пъти да реагират на изявления, че е имало „полски лагери на смъртта“. Нацистите построяват такива лагери на територията на окупирана Полша.

„Разбира се, че няма да е наказуемо да кажеш, че е имало полски участници (в Холокоста), както е имало и еврейски участници, и руски участници, и украински; не само германски“, заяви Моравецки на Конференцията по сигурността в Мюнхен.

Според министър-председателят, европейските страни трябва да увеличат военните си разходи, а не да се задоволяват с това да продължават силно да зависят от САЩ.

Полша е една от петте членки на НАТО, които вече харчат препоръчаните 2 процента от БВП за отбрана.

Моравецки заяви, че е трудно да се обсъжда обща европейска отбрана, при положение че повечето страни не са изпълнили това.

Той посочи, че не е правилно „да има гратисчии, които да живеят под (защитата) на Пакс американа, но се преструват на самодостатъчни в контекста на сигурността“.

Моравецки заяви, че след руската агресия през последните години срещу Грузия и Украйна Европа се нуждае от „повече стоманени танкове, отколкото тинк-танкове (от английски „think-tank“ – мозъчен тръст)“.

Полският министър на вътрешните работи Йоахим Бруджински заяви, че е поискал от Моравецки да се създаде междуведомствена група за противодействие на пропагандирането на фашизма и други тоталитарни режими, както и за борба с престъпленията от омраза и с тези на национална, етническа, расова или верска основа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!