Полският президент Анджей Дуда и управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ постигнаха компромис за съдебната реформа. Промените предизвикаха улични протести и доведоха до притеснения в ЕК.

Управляващите и президентът спорят за промените в съдената система от повече от 3 месеца.

Анджей Дуда наложи вето на два закона, а един беше разписан от него. Спорните изменения предвиждат правителството и парламента да заменят съдиите от Върховния съд и повечето членове на Националния съвет на магистратите.

Освен това се предоставя на правосъдния министър право по свое усмотрение да удължава мандата на съдиите, достигнали пенсионна възраст, а също и да назначава или да отстранява председателите на съдилищата. Брюксел дори заплаши Варшава с финансови санкции.

Критиците смятат, че измененията целят да подчинят съдебната власт на изпълнителната, а управляващите консерватори заявяват, че целта е да се сложи край на безнаказаността на „корумпираната каста“ на съдиите.

Компромисът запазва правото на парламента да посочва членове на Националния съвет на магистратите, но това ще изисква мнозинство в доплната камара на парламента . Опозицонните партии също ще имат право да предлагат съдии. Ако кандидатите не успеят да получат одобрение, те биха могли да бъдат избрани и с обикновено мнозинство.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук