Света София, църква, Истанбул
Историческият храм "Света София" отново служи за джамия

САЩ призовават Турция да запази настоящия статут на храма „Света София“ в Истанбул и да не го превръща в джамия. Това се казва в изявление на държавния секретар Майк Помпео.

„Призоваваме турското правителство да продължи да пази храма „Света София“ като музей и символ на уважението на религиозните традиции и многонационалната история, която е съдействала за създаването на Турската република“, се казва в изявлението.

Това трябва да се направи и за да може храмът да бъде достъпен за всички, подчертава Помпео.

„САЩ разглеждат промяната на статута на „Света София“ като омаловажаване на това наследство…Ще продължим за работим с турското правителство по широк кръг от въпроси, представляващи взаимен интерес, включително и за запазване на религиозните и културни обекти“, добави Помпео.

Турският президент Реджеп Ердоган е поръчал на своите съветници подборно да проучат въпроса за смяната на статута на „Света София“ от музей в джамия. Това предизвика огромна тревога в православния свят.

„Света София“ е построена през 532-537 г. по времето на византийския император Юстиниян I. След падането на град Константинопол през 1453 г. османските турци превръщат храма в джамия. През 1935 г. създателят на Турската република Кемал Ататюрк превръща „Света София“ в музей. През 1985 г. тя е включена в списъка с паметниците на световното наследство на ЮНЕСКО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!