Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Популярността на американския президент Доналд Тръмп е намаляла след междинните избори за Конгрес, в резултат на които демократите получиха контрол над Камарата на представителите. Това показват данните от национално допитване, проведено по поръчка на телевизия Ен Би Си и вестник „Уолстрийт джърнъл“.

Работата на Тръмп се одобрява от 43% от запитаните, 54% – се отнасят негативно към нея. За сравнение при допитването, проведено малко преди ноемврийските избори, тези показатели бяха съответно 46% и 52%.

На въпроса дали биха гласували за втори мандат на Тръмп през 2020 г. само 38% от анкетираните са отговорили положително, 52% са заявили, че няма да подкрепят настоящия президент.

Освен това от допитването следва, че 48% от американците искат дневният ред в Конгреса занапред да се определя от демократите, а не от републиканците. На страната на законодателите от партията на властта са застанали само 21% от запитаните. Избирателите смятат, че с ноемврийското гласуване са изпратили сигнал към настоящата републиканска администрация, че тя не върви в правилната посока, заяви Фред Янг, който е един от организаторите на проучването. В същото време те смятат, че самият „президент за момента не е чул този сигнал“, отбелязва експертът.

Резултатите от допитването също така показват, че мнозинството американци смятат, че ще настъпи икономически спад в близката година. 33% от запитаните са заявили, че икономическата ситуация в страната се влошава, 28% са на противната позиция. Това са най-ниските резултати за последните няколко години, отбелязва Ен Би Си. „За пръв път от началото на мандата на Тръмп неговото главно спасение в лицето на силната икономика започва да зацикля“, коментира Фред Янг.

62% от американците също така смятат, че Тръмп не е до край честен с американския народ във връзка с преписвания му „сговор“ с Русия.

Проучването е проведено от 9 до 12 декември сред около 900 американци, включително регистрирани избиратели, по телефона и електронната поща.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!