Брекзит

Последни опити на Брюксел да принуди Лондон да се откаже от пренаписване на сделката за Брекзит. Днес предстои среща между Марош Шевчович и Майкъл Гоув, която е последната надежда на Европейския съюз да се договорят с Обединеното кралство без корекции на документа. Финалната фаза на преговорите сериозно нажежи напрежението между двете страни. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович днес ще направи последен опит за постигане на сделка като разговаря с британския вицепремиер Майкъл Гоув в Брюксел. Разговорите ще се проведат точно преди крайния срок, който ЕС  даде  на Лондон да се откаже от законопроекта, целящ пренаписване на сделката.

ЕС и Лондон още не са постигнали търговска сделка

Утре официалните преговори ще се възобновят, като двете страни ще се опитат да се споразумеят за търговска сделка след Брекзит.

Миналата седмица Великобритания заяви, че остава много работа, преди да бъде постигната такава сделка.

Говорител на ЕС заяви, че техният главен преговарящ Мишел Барние не е нито оптимист, нито песимист, но е решен да постигне сделка.

Преходният период за Брекзит, в който Великобритания се придържа към правилата за търговия в ЕС, приключва на 31 декември. Обединеното кралство и ЕС все още не са постигнали споразумение, което да управлява бъдещите им търговски взаимоотношения.

Напрежение на финала

Последната фаза на преговорите само изостри до крайност напрежението между двете преговарящи страни. Правителството на премиера Борис Джонсън иска да прокара законова мярка, предназначена да замени части от договора, акт, който признава, че нарушава международното право, а Брюксел яростно защитава сделката.

„Така нареченият законопроект за вътрешния пазар ни тревожи изключително много, защото нарушава водещите принципи на споразумението за оттегляне и това е напълно неприемливо за нас“, заяви министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот.

От своя страна правителството на Обединеното кралство заяви, че ще „изпълнява добросъвестно своите договорни задължения“, но добави, че „е важно да се помни основният принцип на парламентарен суверенитет“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!