За първите 9 месеца на годината, повече от 31 хиляди млади хора (до 29 години) са започнали работа на първичния пазар на труда чрез посредничеството на Агенцията по заетостта.

За цялата минала година, броят на младежите, включили се в пазара на труда, са били 40 269.

Информацията съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на конференция на тема „Образование, трудов пазар и бизнес“.

Той подчерта, че постигането на баланс между търсенето и предлагането на работна сила в днешния глобализиран и високотехнологичен свят е трудна задача, за чието решаване са необходими съвместни усилия от образованието, бизнеса и институциите на пазара на труда.

„В условията на ниска безработица и едва около 4 000 безработни млади висшисти е особено важно всеки дипломиран специалист да бъде насочен бързо към подходящо работно място. За изпълнението на тази цел политиката по заетостта прилага разнообразни инструменти – индивидуализирани услуги, платени стажове, обучения по ключови компетентности”, каза министър Петков.

Той посочи, че България изпълнява успешно Европейската гаранция за младежта, която осигурява на младите хора разнообразни възможности за обучение, заетост, получаване на първи опит, трудови навици и социална интеграция.

Министърът на труда добави, че хиляди млади хора могат да започнат стажове или работа по схеми „Младежка заетост“, „Обучение и заетост на младите хора“, „Готови за работа“, по които възнагражденията им се субсидират по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Данните показват, че през първите девет месеца на 2017 г. 6896 младежи са започнали работа с европейско финансиране.

За цялата минала година техният брой е 19 064.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!