нови случаи болници с коронавирус

Откритият нов щам на коронавируса в Бразилия е с висока смътност сред младите хора. Това сочи ново изследване на бразилския Институт за обществено здраве „Fiocruz“ установи, че този конкретен вариант е три пъти по-смъртоносен за по-младите хора от предишните щамове, съобщава „ЛАД Байбъл“.

Вариантът, който е със 150% по-заразен от обикновения Covid-19, е известен като P1. Според статистиката случаите на хора около 30-те с положителни тестове са скочили с 565% от януари. Наблюдава се също 626% ръст при хора в 40-те с коронавирус и 525% скок при хора в 50-те.

Тревожното е, че щамът не само е по-вероятно да зарази по-млади хора, но и тези, които са го хванали, също са по-склонни да умрат от него.

Страната е смазана до такава степен, че гробарите са принудени да ексхумират стари гробници, за да освободят място за над 300 000 мъртви. Броят на ежедневните смъртни случаи от вируса в Бразилия сега надхвърля над 3 000 на ден.

Д-р Ан Менезес от болница „Getulio Vargas“ в град Манауш заяви пред „Ал Джазира“: „Миналата година имахме повече критични пациенти в напреднала възраст. Сега е напълно различно. Имаме работа със значителен брой тежки случаи при възраст между 30 и 50 години.“

Д-р Ерик Лиана Файгъл-Динг, епидемиолог от Харвард, също подробно описа ужасяващата степен на варианта, като заяви пред 9News: „В цялата страна не са останали легла за интензивно отделение. Смъртта нараства експоненциално. P1 може да бъде вариантът, който ще се окаже големият проблем за следващ скок“.

Бразилският вариант удари и канадския отбор по хокей Ванкувър Канукс, като повече от половината отбор беше диагностициран със смъртоносния щам. Д-р Ерик Лиана Фейгъл-Динг добави, че случаите в спортния отбор са причина за сериозно безпокойство.

Щамът вече си проправя път към други страни, като в САЩ също е регистриран. CDC съобщава за 48 случая, като пациент от болница „Mount Sinai“ в Ню Йорк потвърди, че е хванал бразилския вариант само преди няколко седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!