Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителeн акт срещу Йоан Матев за извършено от него убийство по особено мъчителен за убития начин.

Матев е обвинен, че на 2 юни 2015г.,,Борисова градина” в София, докато все още е бил непълнолетен, но е разбирал свойството и значението на деянието си, е убил 15-годишният Георги Игнатов, с нож.

Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Георги случайно на пейка в „Борисовата градина“.

Двете момчета не са се познавали и въпреки това, Матев е наръгал с нож Георги.

В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието.

След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Ако бъде признат за виновен Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години.

Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието.

Припомняме, че 15-годишният Георги Игнатов беше намерен убит на 2 юни 2015 година на пейка в Борисовата градина. Камери в района заснеха как от мястото се отдалечава тичешком младо момче. Дълго време полицията се опитваше да намери извършителя. Кадрите дори бяха изпратени в чужбина за обработка.

Две години след убийството, прокуратурата смята, че Йоан Матев е вероятният извършител. Причината – макар по намереното оръжие да няма отпечатъци или ДНК, всички доказателства водели именно към него.

Братът на Йоан – Марсел даде показания, които доказват вината на Матев, той дори е завел полицаите при захвърления в шахта нож.

Миналата седмица Йоан Матев беше на път да се отърве с най-лека мярка – подписка, тъй като прокуратурата не беше внесла делото в съда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!