Руската военна база "Северна детелина"

Говорителят на Кремъл заяви, че не може да разбере проучване, което показва, че руснаците трудно си позволят нови обувки. Дмитрий Песков коментира доклада на държавната статистическа агенция „Росстат“.

Дмитрий Песков
Дмитрий Песков

Тя установи, че една трета от анкетираните домакинства не могат да си позволят два чифта обувки на човек годишно. Данните също така разкриват, че 80% от руските семейства са затруднени да свържат двата края. Икономическите затруднения на мнозинството от населението обаче не пречми на руското ръководство да хвърля луди пари по военни проекти със съмнителен смисъл. Москва съвсем наскоро представи пред медиите самостоятелно функционираща военна база на отдалечения Котелски остров – част от Новите Сибирски острови в източната част на Арктика. Тя е романтично наречена Северна детелина и може да приюти 250 войници, които имат специални бели полярни униформи. Базата е първата, показана пред медиите, но в Арктика се появяват и други инсталации.

Военните съоръжения обаче няма да подобрят живота на руснаците. Изследването на „Росстат“ показва и леко подобрение в някои области на семейните финанси, но неговите станали публично достояние резултати и раздразнението на Песков, привличат вниманието, което предполага, че служителите нямат връзка с реалността, отбеляза Би Би Си.

Помолен да коментира констатациите, говорителят на президента Владимир Путин въздъхна дълбоко, преди да каже, че Кремъл „се бори“, за да разбере данните.

„Защо обувки? Защо една трета? Откъде са тези числа?“, попита Песков и добави, че ще бъде „благодарен“ за обяснение от „Росстат“.

Подробностите от проучването са достъпни онлайн, наред с проучването на агенцията за наблюдение на стандарта на живот, което се провежда на всеки две години. Последните данни са от проучване, проведено през септември 2018 г., което обхваща около 60 000 домакинства в Руската федерация.

Сред констатациите си проучването разкрива, че близо половината от всички домакинства не могат да отидат на седмичен годишен отпуск, дори да останат с приятели или семейство. Около 10% от анкетираните не могат да си позволят да ядат месо или риба три пъти седмично, а 12.6% от домовете или са споделяли обща тоалетна, или са имали външна тоалетна.

В селските райони на Русия, където много селски домове все още имат пристройки, това число е над 38%.

Кремъл, Русия, Санкции

Раздразнението на Кремъл от статистиката донякъде произтича от осъзнаването, че икономическите трудности сега представляват значително предизвикателство за президента Путин. След като наблюдава периода на икономически растеж по време на първите си мандати, подхранвани от високите цени на петрола, рейтингът на Путин намаля, тъй като руските семейства преживяват пета поредна година на свиване на доходите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук