По-голяма част от руснаците са уверени, че кризата в страната няма приключи скоро и че тяхното благосъстояние няма да се увеличи, пише в. „Ведомости“. Това сочат резултатите от допитване, проведено от фондация „Обществено мнение“ за мненията за икономическото състояние и прогнозите за близките години.

Как руснаците възприемат кризата зависи от тяхното местоживеене, възраст и образователно ниво, отбелязва вестникът. Пенсионерите реагират по-спокойно на неуредиците, отколкото младежта, а например жителите на Южния федерален окръг са по-оптимистични от живеещите в Уралския регион.

„Ведомости“ пише също, че преди две години респондентите с висше образование са забелязвали признаците на кризата значително по-често, отколкото анкетираните с ниско образователно ниво. Сега различията между тези две групи са се свили. Дори и сред анкетираните, изкарващи прехраната си с непрестижни и нископлатени работи, много хора са почувствали влошаването на ситуация.

В същото време в сравнение с есента на миналата година настроенията в някаква степен са се подобрили: очакването в паника на по-нататъшно задълбочаване на кризата, свързани и със закона за увеличаване на пенсионната възраст, утихна.

„Но това доверие в бъдещето може да се нарече безнадеждност и безнадеждност“, смята вестникът.

Изданието коментира, че с такива чувства е трудно да се очаква хората да бъдат ентусиазирани „да направят технологичен пробив и значително да стимулират икономиката, за която говорят лидерите на страната“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!