народно събрание

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ би спечелила изборите, според проучване на Центъра за анализи и маркетинг две седмици преди вота. Тя има преднина от 1% пред ГЕРБ-СДС.

Изследването е проведено в периода 16-19 март, сред 1021 пълнолетни граждани. Направено е по собствена поръчка. Участниците са били интервюирани лице в лице.

Обединението между Промяната и дясната коалиция има 25,7 % от гласовете, а ГЕРБ-СДС – 24,7 на сто от гласовете.

Според данните, представени от социолога Юлий Павлов, в 49-ия парламент влизат 5 или 6 партии, като трета политическа сила е ДПС с 13.8 %. Следват „Възраждане“ с 12.5 % и БСП с 8.1 %.

Левицата е точно 4%.

„Можем да кажем, че вече няма политик с положителен рейтинг“, заяви Павлов.

Според изследването избирателната активност на предстоящите избори ще е сходна с тази на предхоните. 42,1% от запитаните дали ще гласуват казват: „Да, ще гласувам и съм решил за кого“, 16% – „Ще гласувам, но не съм решил за кого“, 17,9% отговарят: „не съм решил дали да гласувам“,

20,3% са категорични и отговарят: „няма да гласувам“,

а 3,7% не дават отговор.

Запитани как се справя служебното правителство с управлението на страната 31,4% от анкетираните казват „по-скоро успешно“, 52,6% „по-скоро неуспешно“, а 16% не дават отговор.

„Политиците, независимо кой как гласува, или не могат да се разберат за правителство, или правят правителство за 5-6 месеца и хората основателно се питат защо изобщо да гласуват. Шири се вече приказка, че и след тези избори те няма да се разберат и ще чакат местните избори. Дали избирателите мислят като политиците – ще видим по-нататък“, заяви Юлий Павлов.

По думите му и при гласуване с хартия, и с машина, могат да се фалшифицират резултатите. „Но прави ли се? В голям мащаб не и това е лесно проверяемо“, отбеляза той и добави, че доказателство за това е, че резултатите от екзитполовете на социологическите агенции са много близки до тези на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Избирателите на ПП-ДБ и на ГЕРБ са по-оптимистично настроени по отношение на потенциала за съставяне на правителство след вота.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук