ПП-ДБ ще обяви днес предложенията си за промени в основния държавен закон
ПП-ДБ ще обяви днес предложенията си за промени в основния държавен закон Снимка: БТА

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), съвместно с инициативата „Правосъдие за всеки“ ще представят днес пред медиите проекта си за промени в Конституцията. Това ще се случи от 11:00 ч., в централата ДСБ на ул. „Кърниградска“ в София.

Тази седмица представители на ПП-ДБ и „Правосъдие за всеки“ обсъдиха темата на среща в парламента. По думите на Велислав Величков от инициативата предложенията касаят функциите на главния прокурор. Той коментира пред журналисти, че главният прокурор няма да има реална власт, а методическите указания вероятно ще бъдат пренасочени към прокурорския съвет като цяло.

Правосъдният министър Атанас Славов вече отбеляза, че едно от предложенията за промени в Конституцията, което е на ПП-ДБ, е министърът на правосъдието да има водеща роля при номинирането на следващия главен прокурор при вече променена негова роля – с по-ограничени функции, с отпадане на надзора за законност и методическо ръководство. Той участва и в среща с лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за конституционните промени в края на юни. На разговорите тогава от ДПС напомниха, че имат свой проект.

Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза пред журналисти в парламента, че е приел възможността конституционната реформа да е факт до края на годината.
Съгласно Конституцията правото на инициатива за изменение и допълнение на Конституцията принадлежи на една четвърт от народните представители (60 депутати) и на президента. Предложението се разглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му, припомня БТА.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук