Божидар Божанов, цик
Божидар Божанов. Снимка: БГНЕС

Коалицията ПП-ДБ е внесла законопроект, с който окончателно да лиши прокурорската колегия на ВСС от всякакви мними оправдания за започване на разследване за престъпления на главния прокурор и заместниците му.

Това обяви във Фейсбук Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“.

Системите за случайно разпределение на дела в съдебната власт са дългогодишен проблем – променяни са многократко и всеки път в тях липсва доверие, често основателно. „С (пред)последните изменения в Закона за съдебната власт въведохме изискване на криптографски гаранции за случайния избор (напр. квалифициран времеви печат и/или верижно хеширане на направените разпределения)“, допълни я колегата й Божидар Божанов, той пък от крилото на ДБ.

Само че в съдебната система има поне три действащи системи за случайно разпределение. Одитирането на всички и поддържането им в адекватен вид е излишно и неефективно усилие.

Затова вчера, след отхвърлане на ветото на президента, в което имаше възражения във връзка със случайното разпределение на преписките за разследване на главния прокурор, внесохме нови изменения, с които се въвежда единна система за случайно разпределение, която ще се ползва от всички, през потребителки интерфейс или през служебен такъв (API).

Идеята ми, която може да се разпише в наредбата към закона, е системата да е разпределена, с гаранции за случайност на числата, с публичен и одитиран изходен код, с проследимост и гаранции срещу подмяна на данни. Само така ще могат да отпаднат съмненията за манипулации“, написа Божидар Божанов от ПГ на ПП-ДБ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук