Петков - Василев
На снимката: Асен Василев и Кирил Петков

„Продължаваме промяната“ публикува на сайта си своята равносметка за 2022 година по отношение състоянието на енергетиката у нас. В нея партията на Кирил Петков и Асен Василев правят равносметката на „една от най-наситените дезинформационни кампании през 2022 г., с общите усилия на ГЕРБ и служебното правителство“.

„Месеци наред ГЕРБ и служебното министерство на енергетиката всяваха страх сред българите със серия от предизборни лъжи, свързани с енергийната сигурност на страната и в частност с газовите доставки преди новия отоплителен сезон 2022-2023“, казват от ПП и дават следните примери:

Спирането на газа от страна на „Газпром“

Русия спря да подава природен газ към България на 27 април 2022 г.

„Газпром“ няма нито едно правно основание да спре да изпълнява задълженията си към България, казват от ПП и допълват, че до последния момент на работата на кабинета „Петков“ държавното дружество „Булгаргаз“ всеки ден е подавало заявки за доставка на природен газ.

„В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излиза с призив България да плаща в рубли, за да бъдат спокойни гражданите и бизнесът – въпреки рисковете, свързани със загуба на държавни средства, изкуствено повишаване на цената на газа и допълнително удължаване на зависимостта от страна, обявила България за враг“, казват от ПП.

„В края на годината, с номинацията на бившия шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов за министър на енергетиката в проектокабинета на ГЕРБ (уволнен от кабинета „Петков“ заради това, че в края на 2021 г. два пъти подписва отказ от 2/3 от договорените количества евтин азерски газ), става ясно, че лобизмът на ГЕРБ и служебното правителство за тотална зависимост на България от руския газ продължава“, категорични са в позицията си.

Седемте танкера втечнен газ

„В Европа настава дефицит на природен газ, вследствие на спрените доставки от Русия в нарушение на договори с десетки държави. Всички европейски икономики предприемат спешни действия за заместването на ценния ресурс от Русия и за ускоряване на процеса по диверсификация на източниците на природен газ.

В най-критичния момент за цяла Европа, докато десетки държави се надпреварват да осигурят от синьото гориво, кабинетът “Петков” успява да договори покупката на два танкера с втечнен газ – на конкурентна цена. Синьото гориво за България ще се достави директно от производителя Шиние – без участие на търговци по тази сделка. В кратък срок правителството осигурява слотове за разтоварване на танкерите в Турция. Двата танкера с втечнен газ осигуряват потреблението в България в критичните месеци и така доставките на газ за домакинствата и бизнеса в България не се прекъсват, а страната дори бележи огромен ръст в индустриалното производство.

Кабинетът “Петков” успява да договори още 7 танкера с втечнен газ директно от производителя точно преди свалянето на правителството след вот на недоверие на ГЕРБ в 47-ото Народно събрание в началото на август 2022.

Седемте танкера са достатъчни, за да се подсигури потреблението на България на газ до месец април 2023 година.

За следващия, вече служебен кабинет (т.е. кабинетът „Донев“), остава ангажиментът единствено да потвърди заявените кораби. Вместо това служебния кабинет отказва предложението на австрийски партньор, с което усилва страховете на българското общество за предстояща криза“, пишат от ПП.

Масирана дезинформационна кампания на служебното Министерство на енергетиката с подкрепата на ГЕРБ

„Започна масирана дезинформационна кампания на служебното министерство на енергетиката във връзка с газовите доставки, подкрепена активно от ГЕРБ“, пише ПП.

От самото начало кабинетът „Донев“ започва да говори за възстановяване на доставки от „Газпром“ и атакува правителството с мандата на „Продължаваме промяната“ с твърдения за несъществуващи „хаос и разруха“ в енергетиката. Висши държавни чиновници и „независими“ експерти, свързани с ГЕРБ и руските интереси у нас, подвеждат обществеността с невярното твърдение, че България, а не „Газпром“, е спряла доставките на руски газ. Всички твърдения на служебния кабинет във връзка с газа се повтарят от представителите на ГЕРБ като част от предизборната им кампания срещу „Продължаваме промяната“, обясняват те.

Служебният кабинет потвърждава само един от седемте договорени от кабинета „Петков“ танкера, с аргумента, че няма резервирани слотове, припомнят ПП.

„В същото време Гърция съобщава, че терминалът на остров Ревитуса ще удвои капацитета си за разтоварване и регазификация на природен газ и че търговете тепърва предстоят. Нещо повече, гръцкият премиер Мицотакис заявява, че България има споразумение с Атина при необходимост да се транспортира газ от Ревитуса до българската енергийна система при изключително изгодни условия.

До ден днешен служебният кабинет, въпреки усилията си за диалог с руския доставчик, не успява да възобнови доставките на „Газпром“ към България“, казва се още в публикацията.

ПП Дават и примери за „най-често повтаряните лъжи на ГЕРБ и служебното правителство за газа“

Лъжа е, че България е можела да купува от „Газпром“, камо ли на цена 86 евро/MWh“, казват от ПП.

„Покупката на природен газ по дългосрочния договор с „Газпром“ към този момент е невъзможна, защото „Газпром“ спира доставките няколко месеца по-рано – едностранно и в нарушение на действащ договор, първоначално за България и Полша, а впоследствие и за много други страни в Европа.

Дори България да можеше да купува от „Газпром“, то цената на газа щеше да бъде много по-висока от договорените количества на цена 110 евро/MWh“, казват те.

„На 28 ноември 2022 година председателят на КЕВР Иван Иванов потвърди още нещо, за което „Продължаваме промяната“ предупреждава от месеци – че ако и към онзи момент страната ни получаваше природен газ от „Газпром Ескпорт“, цената отново щеше да бъде по-висока от настоящата“, припомнят те.

Лъжа е, че България е купувала руски газ през посредници, казват още те.

„Невъзможно е двата търговеца, през които България е купувала природен газ през юли 2022 г. – WIEE Румъния и Gazprom Schweiz AG, да са продавали руски газ. И двете фирми са под санкциите на Москва и не получават руско синьо гориво. Още през май 2022 г., с указ на руския президент Владимир Путин, Русия издава забрана за всякакви икономически дейности, транзакции и плащания с тези две компании. На практика те нямат възможност да купуват руски газ, за да го продават на България или на която и да е друга държава“, обясняват от партията.

Говорят и за съботирането на гръцката газова връзка. 

За 7 месеца напредъкът по инфраструктурата на интерконектора с Гърция е с над 28%, докато за 12 години се реализират едва 72% от общия проект, казват ПП.

Гръцката връзка е физически завършена преди м. август, като общата проектна реализация към онзи момент е 99.9% – график, потвърден както от партньорите в Гърция, така и от международните регулатори, пишат те.

„Саботирането на процеса започва още от първия ден на служебния министър Христов, който с подписването на Протокола за промяна на ръководните органи на газовата връзка с Гърция поставя под риск както инфраструктурния проект (така че пускането в експлоатация да се отложи за след м. октомври), така и гарантираното понижаване на цените след старта на интерконектора. След протестните коментари от гръцка и румънска страна и натиска от страна на ЕК служебният министър на енергетиката е принуден да обяви „грандиозен успех“, след като отменя подписания от самия него Протокол и обявявява намаление на цените, вече подсигурено от предходното правителство, вследствие на понижени борсови индекси и подписани споразумения с AGSC“, обяснява те.

„Фактите сочат, че докато служебният кабинет се опитва да си приписва стратегически заслуги по приключването на газовата връзка с Гърция, единствените изпълнени действия от членовете му са документални, вече надлежно подготвени и описани от политическия кабинет на министерството на енергетиката в кабинета „Петков“, казва те.

„В последния ден на 2022 година Путин отмени ултиматума си за плащане на руски газ само в рубли. И така доказа, че този този акт, в нарушение на всички договори, е само опит за извиване на ръце. Ултиматумът не само не помогна на агресора, но и показа на цяла Европа, че Газпром не е сигурен доставчик. Никога отново България не може и не трябва да бъде зависима от един доставчик на газ и никога отново Газпром не трябва да е съществена част от енергийния микс на страната“, завършва публикацията.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук