Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп започна 2022 г. на висота. Кандидатите на първичните избори се стичаха във Флорида, за да се борят с бившия президент за заветната подкрепа. Митингите му привличаха хиляди хора. Множество разследвания останаха до голяма степен под радара.

Една година по-късно Тръмп е изправен пред съвсем различна реалност, пише Джил Колвин в „Асошиейтед прес“.

Той е затънал в криминални разследвания, които могат да завършат с обвинителни актове. Обвиняван е за разочароващото представяне на републиканците на изборите през ноември. И макар че вече е обявен за кандидат за президент, шестте седмици, откакто го обяви, бяха белязани от кризи, които той сам си причини. Тръмп не е провел нито едно предизборно събитие и почти не напуска пределите на своя клуб „Мар-а-Лаго“ във Флорида.

Вместо да отблъскват претендентите, потенциалните му съперници през 2024 г. изглеждат все по-окуражени. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който току-що е извоювал убедителна победа на изборите, все по-често е смятан за най-сериозния конкурент на Тръмп.

Приглушеното обявяване на кампанията на Тръмп накара дори бившите му съмишленици да се запитат дали той има сериозни намерения да се кандидатира отново за Белия дом.

„Имаше един филм, който се казваше „Фалстарт“. Мисля, че точно това е процесът на кандидатиране на Доналд Тръмп досега. Той направи изявлението и оттогава не е направил нищо, за да го подкрепи“, казва Майкъл Биундо, който съветваше кампанията на Тръмп през 2016 г., но този път се пази от нея, пише изданието.

„Каква кампания?“ – попита дългогодишният дарител на Републиканската партия Дан Еберхарт, който е дал 100 000 долара за усилията на Тръмп за преизбиране през 2020 г., но сега гравитира към ДеСантис. „Ранното стартиране на кампанията на Тръмп изглежда по-скоро реакция на свръхуспехите на ДеСантис и правна стратегия срещу съдебно преследване, отколкото политическа кампания“.

Представители на кампанията на Тръмп настояват, че са прекарали седмиците след обявяването му на 15 ноември в методично изграждане на политическа операция. Те отбелязват, че Тръмп е обявил кампанията си точно преди празниците, когато политиците обикновено се крият, и е направил това необичайно рано, което му е дало достатъчно време да се активизира.

„Това е маратон и нашият план за игра се изпълнява по замисъл“, заяви говорителят на Тръмп Стивън Чунг.

„Ние също така събираме екипи на най-високо ниво в щатите с ранно гласуване и разширяваме нашата мащабна операция с данни, за да гарантираме, че ще доминираме на всички фронтове“, каза той. „Няма да играем играта на медиите, които се опитват да диктуват начина, по който водим кампанията си“.

Тръмп също така се защити от критиките за бавния старт на кампанията му. „Митингите ще бъдат по-големи и по-добри от всякога (защото страната ни отива към ада), но е малко рано, не мислите ли?“, написа той в социалната си мрежа.

Макар да избягва предизборни събития, бившият президент все пак си навлече полемика.

Той вечеря с рапъра, известен преди като Кание Уест (вече нарича себе си Йе), който оглави всички антикласации заради реториката си, изпълнената с омраза към евреите и подкрепата си за конспирации. Видяхме и предложенията на Тръмп да бъдат прекратени части от Конституцията, за да се върне на власт. Имаше го и „голямото съобщение“, което се оказа пускането на дигитални коледни картички по 99 долара всяка.

След обявяването му той се сблъска и с редица правни загуби, включително назначаването на специален съветник, който да наблюдава разследването на Министерството на правосъдието за наличието на класифицирани документи в имението на Тръмп във Флорида, както и ключови аспекти на отделно разследване, свързано с усилията на Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 г.

Едноименната компания на Тръмп беше осъдена за данъчни измами миналия месец за това, че е помогнала на ръководителите да избегнат плащането на данъци за екстравагантни придобивки. В Джорджия специалното голямо жури изглежда приключва работата си по разследването на усилията му да остане на власт.

Потенциалните съперници на Тръмп прекараха месеци в поставяне на основите на собствените си кампании, посещавайки щати с ранно гласуване, говорейки пред консервативни групи и изграждайки такива отношения, които биха могли да им бъдат от полза в бъдеще.

Боб Вандер Плейтс, президент и главен изпълнителен директор на базираната в Айова консервативна група The Family Leader, посочи републиканци като бившия вицепрезидент Майк Пенс, бившия държавен секретар Майк Помпео и бившия посланик на ООН Ники Хейли, които са направили повторни посещения в щата.

„Те свършиха ранната работа, която е необходима, за да бъдат пред жителите на Айоу, и са приети много добре“, каза той, като отбеляза, че периодът, откакто Тръмп обяви кандидатурата си, е бил „необичайно спокоен“.

Той нарече лошото представяне на някои кандидати, подкрепяни от Тръмп, на междинните избори през 2022 г. „предупредителен флаг“ и заяви, че дори поддръжниците на Тръмп са готови да подкрепят някой друг на изборите през 2024 г.

Въпреки уязвимостта си Тръмп остава ранният лидер на републиканците, пише „Асопиейтед прес“.

Макар да се смята за потенциално победим в двубой един срещу един, той вероятно ще се възползва от пренаселеното поле, което ще раздели гласовете на противниците си, точно както направи, когато се кандидатира и спечели през 2016 г.

Но Биундо, бившият съветник на кампанията на Тръмп, заяви, че след като е наблюдавал как вероятни кандидати като Пенс правят посещения в щатите с ранно гласуване, той също смята, че полето е широко отворено.

„Не мисля, че Доналд Тръмп го е затворил. Не смятам, че Рон ДеСантис е на върха. Не смятам, че някой го е затворил“, каза той. „На този етап първичните избори са отворени“.

Текстът е публикуван в „Асошиейтед прес“. Заглавието и преводът са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук