проф. Кантарджиев орден
На снимката: Проф.Тодор Кантарджиев

„Нямаме данни за нов плашещ вариант на COVID-19“. Това каза проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столична община по здравни въпроси, в коментар за новото разпространение на COVID-19 в Китай.

Все пак според него в европейски план трябва да се направи нещо, за да не допуснем вълната.

„Когато вирусът стане не така смъртоносен и непричиняващ тежко заболяване, тогава и ваксините са по-малко ефективни, защото самият вирус става много изменчив. Дали си ваксиниран или боледувал, можеш пак да се заразиш, но ще го караш по-леко“, обясни специалистът в интервю за БНР.

Проф. Кантарджиев подчерта, че респираторният синцитиален вирус се е доказал лабораторно 4-5 пъти повече от останалите 16 вируса, които следи Националният център.

„Наистина респираторният синцитиален вирус е опасен с това, че причинява възпаление на малките дихателни пътища на белия дроб – т.нар. бронхиолит. При по-възрастните хора минава с една неприятна кашлица, която отшумява на втората – третата седмица“, обясни той.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че всяка година има такива заболявания и напомни за редовно проветряване и миене на ръце. Това е нещо нормално и не бива да плаши хората, категоричен е той. По думите му с взети мерки навреме, вирусът се лекува сравнително лесно.

Тези, които са прекарали вирусна инфекция, трябва да се пазят, защото им пада имунитетът, подчерта още специалистът.

Той потвърди, че тази година ще върлува грип А, който по думите му е много чувствителен на антивирусни лекарства. Неговият пик ще бъде във втората или третата третина на февруари, отбеляза проф. Кантарджиев.

Тази година той е много доволен от имунизационната програма за грипа.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук