Вашингтон още веднъж ще се сблъсква с пропастта, която представлява федералния дългов лимит и който Конгресът на САЩ, трябва да увеличи, за да избегне фалит на правителството, поради финансовите му задължения. Това би бил първият такъв случай в историята на Америка.

Финансовият министър Стивън Мнучин предупреди Конгреса няколко пъти, че правителството ще остане без средства на 29-и септември, ако не увеличи кредитния лимит, пише деловият портал econ.bg.

Хазната ще трябва да продължи да взима заеми, за да покрие държавните разходи, включително изплащане на пенсии, заплати на федерални работници, социални помощи, както и лихви за владелците на държавни облигации на САЩ.

Дългът на Съединените щати вече възлиза на 19,8 трилиона долара, колкото е и кредитният лимит. Това се случи още през март и оттогава финансовото министерство използва серия от „извънредни мерки“, като спиране на някои инвестиции, за да държи правителствените разходи под лимита.

Поради това, че федералното правителство традиционно осъществява големи бюджетни дефицити, то няма друг избор, освен да заема пари, за да изплаща лихви, по вече съществуващите кредити, бюджетни заплати, плащания за пенсиониране, социални харчове и други разходи, които вече са одобрени от Конгреса.

Въпреки, че Белият Дом и в двете камари на Конгреса са в ръцете на Републиканците, постигането на съгласие за увеличаване на кредитния лимит ще бъде трудна задача.

Някои от консерваторите в Републиканската партия построиха кариерите си, като Кръстоносен поход срещу бюджетния дефицит и настояват за намаление на бюджетните разходи, поради увеличаващия се дълг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук