Кабинетът отпусна 8.66 млн. лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура. Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет. Парите са по оперативните програми за периода 2014-2020, по които ЕС пренасочи средства за справяне с последиците от коронавируса.

Отпускат се малко над 2.5 млн. лева по ОП „Региони в растеж“ и за нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване за Спешната помощ, а с 2.4 млн. лева ще бъде купена модерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“.

Най-голямата акушерогинекологична болница в страната „Майчин дом“ ще получи 2 млн. лева за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции.

Предвидена е и помощ за родителите на деца до 14 години за времето на извънредната епидемична обстановка. Тя е в размер на една минимална работна заплата.

На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от Covid-19 са осигурени по 20 милиона лева на месец.

Пари ще има и за обновяване на училищни кабинети

Над 16 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание  по бюджетите на общините.

Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката. Очаква се парите да бъдат разпределени между 160 учебни заведения.

„Децата да имат най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците като ги обучим добре, след това да излязат на протест“, каза Борисов във Фейсбук по повод днешното решение на кабинета.

Правителството заседава чрез видеоконферентна връзка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук