Служебното правителството представи конкретни мерки за връщането на децата в училище. Държавата отпуска 13 млн. лв. за щадящи тестове за деца, очаква се начален етап да се върнат в клас следващата седмица. Това стана ясно след пресконференция.

Тестовете ще са основани на изследване на слюнка, не изискват медицинско лице, резултатът излиза до 15 минути.

Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната. Те ще се правят понеделник и четвъртък, заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Организацията ще бъде създадена следващата седмица, ако нещата дадат резултат, ще се продължи и с учениците от горните класове. Ще се прилага и за учителите, които нямат „зелен сертификат“.

„За да се реализира това имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове, както и от страна на учителите, които да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърша работата”, каза още той.

Присъственото обучение в училищата ще бъде основано на родителско съгласие – в класните стаи ще се върнат децата, за които родителите дадат съгласие за тестване. За останалите остават възможностите за обучение в онлайн среда от дома.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!