Данаил Кирилов
на снимката: правосъдният министър Данаил Кирилов по време на първото гледане на Закона за извънредно положение в правната комисия

Днес правната комисия на парламента ще разгледа на второ четене Закона за извънредното положение.

Законът урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение. В първоначалния вариант на законопроекта се въвеждат 9 противоепидемични мерки. Сред тях са забраната на посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

В сряда законът беше приет на първо четене в парламента. Но в пленарна зала се появиха твърде много възражения. Опозицията, в лицето на БСП, се въздържа при гласуването. Управляващите обещаха между първо и второ четене да прецизират текстовете. В случая обаче времето между двете четения е само един ден, тъй като се очаква още утре текстът да бъде гласуват окончателно. Дали са нанесели обещаните промени, ще стане ясно утре.

В сряда до 18.00 ч. народните представители имаха възможност да направят своите предложения между първо и второ четене. Общо 19 са постъпилите предложения между двете четения.

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова предлага до отмяна на извънредното положение при необходимост да могат да бъдат командировани на територията на друга област за временно изпълнение на дейности по държавен здравен контрол: служители на районните здравноосигурителни каси в регионалните здравни инспекции, държавни здравни инспектори.

Друго предложение на ГЕРБ касае възстановяването на сумите на туристите от туроператора. Управляващите искат за периода на извънредното положение разпоредбата за изплащането на всички суми за 14 дни да спре своето действие. Сроковете за възстановяване на дължимите суми и плащания се договаря изрично между туроператора и пътуващия в споразумението. Туроператорът и пътуващият имат право да договарят и туристически ваучер за реализиране на пътуването до 24 месеца.

От ГЕРБ искат да регламентират законово временното преустановяване на всички туристически посещения в рамките на вътрешния туризъм, всички организирани входящи туристически пътувания, както и изходящите.

От БСП предлагат да се ограничат нотариалните производства до неотложни такива, при спазване на предписаните санитарно хигиенни изисквания, като нотариалната камара осигурява поне един дежурен нотариус в съответния съдебен район на действие.

От опозицията предлага работниците и служителите да имат право да откажат изпълнението или да преустановят работа, когато работодателят или органът по назначаване не е осигурил необходимите противоепидемични мерки на работното място.

Социалистите искат още министерство на здравеопазването да разработва оперативен план за хоспитализация на пациенти с доказано вирусоносителство или съмнение за това, в който участват всички български болници, независимо от собствеността им.

ПГ на „БСП за България“ предлага още промени в Наказателния кодекс, свързани със спекулата.

Председателят на Социална комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов предлага за периода на въведеното извънредно положение Националният осигурителен институт превежда 60 % от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за осигурени лица. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.

Хасан Адемов предлага средствата преведени да са за сметка Фонд „Безработица“ на ДОО.

Д-р Нигяр Джафер от ДПС предлага да отпаднат предвидените наказания за медиците.

В първоначалния вариант на законопроекта се предвиждат промени в Наказателния кодекс за лекарите, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Те ще се наказват с пробация до една година или с глоба от 300 до 1000 лева.

От „Атака“ са направили предложения между първо и второ четене предложение във връзка с фалшивите новини. Тяхното предложение е залегнало в Наказателния кодекс. Те настояват, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или умишлено и съзнателно предава или разпространява информация, за която знае, че е невярна, за разпространението на заразителна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е предложил министърът на здравеопазването да може да въвежда противоепидемични мерки. Новото в предложението е министърът да може да въвежда полицейски час.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!