Във връзка със завръщането на големи групи роми от гурбет, Щабът за борба с коронавируса препоръча на МВР и местните РЗИ по-активна работа в тези ромски общности.

„Трябва сериозен подход към това какво е коронавирус, какво е карантина, как се предпазва човек, как се предава заболяването, и това е в ход. Затова моля да не звучи като дискриминация, но ще има по-висока активност в ромските квартали“, допълни началникът на ВМА Ген. Венцислав Мутафчийски по време на извънредния брифинг в Министерския съвет.

И добави:

„Особено тази нощ и миналата нощ има изключителна активност на МВР за проверка на хотелите, за установяване броя на чуждите туристи не само около Банско, но и в цялата страна. На прага сме да забраним влизането у нас на редица групи граждани, заповедта ни дава възможност за това“.

Според вицепремиера Томислав Дончев ако щабът препоръча по-строга мярка за карантина на по-рисковите групи – например, най-застрашената група от възрастните хора, „ние ще я спазим, но това значи и по-сериозна работа на службите за социален патронаж.

„Работи се в момента, до няколко дни ще бъдем готови и с финансите, и с мерките, ако е необходимо възрастните да са под карантина, да ги подсигурим с всичко“, каза Дончев.

По отношение на блокадите на ромски махали в цялата страна, ген. Мутафчийски съобщи:

„В България има почти равномерно разпределение на ромски общности, така че навсякъде има пълна мобилизация на местната власт и РЗИ. В ход са разяснителни кампании за карантината и наказателната отговорност, свързана с нея. Първият сигнал, който дойде в щаба, беше от ромска общност в Стара Загора още преди трети март“.

Относно глоби за нарушена карантина проф. Мутафчийски съобщи, че най-голям процент от служителите на МВР са ангажирани, но напомни, че усилията на службите на реда трябва да стигат и за битови кражби, и за борба с телефонните измами. Полицията е най-ангажирана в момента.

„Там, където може да се разберем с едно изречение, не е нужна полиция, но който не разбира, ще се насочват допълнителни сили за спазване на реда“.

След като се обобщят първите резултати за нарушаването на карантината, ще се оповестят и резултати.

Томислав Дончев допълни, че държавата първо осигурява медиците с маски и защитни облекла, а впоследствие ще се пуснат в търговската мрежа.

„Без да съм стоковед, производствената цена на маската е 30-40 стотинки, а не 24 лв., както ми показа мой приятел. До следващата седмица ще има маски и по аптеките в страната“, обеща Дончев.

От своя страна гл. комисар Николай Николов, който е ръководител на специално създадено звено, обясни:

„Осигурили сме високо защитни маски за медиците ни – 38 000 броя. 79 000 броя еднократни маски за центровете за спешна помощ, държавни институции и гранични пунктове. 100 костюма за лечебни заведения. Такъв костюм може до 50 пъти да се изпира. Днес още 300 такива ще разпределим.“

Ще бъдат осигурени еднократни защитни костюма – 10050, предпазни очила, повече от 70 камери са инсталирани на граничните пунктове.

„Очакваме още днес 89 950 броя от Турция еднократни защитни костюми, многократни защитни костюми – 3590 по договори с български производители, това са три фирми. Медицински обикновени маски – 1 000 000, предпазни очила 14 000, калцуни за болници – 150 000. Други калцуни 100 000, ръкавици 4 480 000 броя. Много държави затварят своите граници. Договорено е това, което говоря и ще се изпълни. Чакаме още изпълнение на доставки от Индия и Виетнам, още днес с полет от Москва чакаме 500 000 ръкавици, костюми, от Доха, Катар допълнително 200 000 маски и още 100 000 в следващите дни“, каза още той.

И добави:

„Продължават разговорите ни със 72 български фирми за шиене на маски у нас“.

Днес в нашите складове ще бъдат получени 9700 маски за обща употреба, това са маски с филтри отстрани, 40 000 защитни костюма за обща употреба. Това са за службите за спешна помощ, полиция, пожарна, гранична полиция. С китайска делегация преговаряме и очакваме маски N95 20 000 – маски само за лекарите, маски хирургически 50 000, защитни облекла 10 000, калцуни, ръкавици по 10 000. Всеки месец е договорена доставката – 4 000 000 на месец калцуни и ръкавици еднократни. Това е възложено на нашето Министерство на икономиката да организира ежемесечно тези доставки, каза още Николов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!