Кризата в петролната индустрия се влошава. Сега петролът е на прага на най-ниската си цена от времето на първия мандат на президента на САЩ Джордж Буш.

Засилените опасения от рецесия доведоха до намаляване на цените на петрола в САЩ в сряда с 24% до 20,37 долара за барел. Това е най-ниското нито от февруари 2002г.

Кризата ще продължи в зависимост от това колко отслабена ще бъде световната икономика след епидемията от коронавирус. Безмилостният спад е комбинация от излишното предлагане и свиващото се търсене. И нанася съкрушителен удар върху някогашната бурна нефтена индустрия в Америка.

Пандемията от коронавирус предизвика рязък спад в пътуванията, удряйки по най-оборотната стока в миналото, от която се издържат не една или две икономики в света. Безброй полети са отменени. Круизната индустрия е в застой. Магистралите са празни. Много фабрики затвориха.

В същото време Русия и Саудитска Арабия избраха неподходящо време да се оттеглят от ролите си на стабилизатори на цените. Русия отказа да намали производството в опит да удави американската икономика в евтина суровина. Саудитска Арабия отговори с намаляване на цените и увеличаване на производството – точно обратното на нужното, за да се балансира пазара.

„Изглежда цените ще продължат да се сриват. Това, което виждаме по същество е еквивалент на атомна бомба на петролните пазари“, пише анализаторът Луиз Диксън.

С ограниченията за пътуване и карантината в целия свят, енергийните анализатори се надпреварват да намалят прогнозите си за търсенето на петрол. Очаква се търсенето през 2020г. да се свие с 1,1 милиона барела на ден през март.

Реактивното гориво е най-големият проблем, тъй като авиокомпаниите по целия свят отменят полети заради ограниченията в пътуванията. Глобалният въздушен трафик ще намалее с 20% тази година. На фона на тези мрачни прогнози, анализаторите предупреждават, че е цената на петрола ще падне до 20 долара за барел през второто тримесечие на годината.

Един от проблемите е, че сега има толкова много петрол по света, че ще бъде трудно да се намерят пазари за него.

Катастрофалният спад в цените може да е добра новина за потребителите, особено в Съединените щати. Средно цената на бензина се търгува за 2,22 долара, а преди месец беше 2,44 долара. Две трети от всички американски щати наблюдават двуцифрен спад в цените.

Въпреки това много шофьори няма да се възползват от евтините цени, заради ограниченията в пътуванията и изискванията за работа от вкъщи.

Сигурно е обаче едно – десетки американски компании ще пострадат. Някои вече обявиха, че започват да съкращават разходите си. Други обмислят да обвяват фалит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!