Александър Андреев
на снимката: новият председател на ЦИК Александър Андреев

С 14 гласа „за“, 7 „против“ и нито един „въздържал се“ Комисията по правни въпроси подкрепи кандидатурата на Александър Андреев за председател на ЦИК. Юристите в парламента проведоха изслушване на Андреев, а окончателният избор ще се проведе в пленарната зала на заседанието в петък. Предложението той да заеме поста след оставката на Стефка Стоева формално дойде от Федерацията на независимите студентски дружества, но е припознато от управляващите от ГЕРБ.

Андреев е настоящ член на Избирателната комисия и неин говорител, избран от квотата на управляващата партия, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП. Днес обаче левицата и ДПС не подкрепиха кандидатурата му.

В рамките на днешното му изслушване към него бяха адресирани редица въпроси от опозицията, свързани с предстоящото машинно гласува в секциите с над 300 избиратели, в контекста на последните промени в Изборния кодекс.

„Колко машини ще са нужни? Ще се купуват или наемат, както и кога може да се очаква обществената поръчка за това? На тези питания настоя обществото да получи отговор“ – запита депутатът от БСП Крум Зарков.

„ЦИК е призвана да изпълни закона такъв, какъвто е приет – отговори Андреев –  който не посочи ясно своето мнение по въпроса.

Кандидатът подчерта, че комисията, която той е напът да оглави, все пак е колективен орган и взема решения с мнозинство от две трети.

„Въпросът е от компетентността на ЦИК, а не на нейния председател“ – обясни Александър Андреев.

Той обаче заговори за необходимостта от по-подробна правна уредба на въпросите за придобиване на машини, тяхното складиране, обслужване, сертифициране, одитиране и транспортиране. Андреев изрази надежда те да намерят своя отговор, но отново без да поясни дали говори за необходимост от нови промени в Изборния кодекс, подзаконов нормативен акт или бъдещо решение на ЦИК.

„Не какво ще е решението на колективния орган, а вашето мнение /искаме/“, настоя Хамид Хамид от ДПС.

„За да се проведе машинното гласуване, то трябва да има разписани правила. Не може в Изборния кодекс да има само три текста, без в тази връзка да има правила за това какви трябва да бъдат машините, как трябва да бъде проведено машинното гласуване.“

По-късно Хамид коментира пред журналисти предизвикателствата пред машинния вот. по думите му едва ли „има човек, който би поел цялата тежест върху себе си и ЦИК, когато правителството абдикира от организацията на изборите и я прехвърля на Комисията, която има 4-5 души технически персонал и няма как да се справи – машини, хартия и т. н.“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!