С 19 гласа за, без против и въздържали се, ветото на президента върху Закона за извънредното положение мина през правната комисия.

Това означава, че всички подкрепят ветото на президента.

Междувременно председателят на Парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание днес, като депутатите ще имат една единствена точка в дневния ред – частично върнатия от президента Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

Припомняме, че в неделя държавният глава Румен Радев наложи вето на част от приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

Според Радев със текста за “невярна информация за разпространението на заразна болест” се ограничава свободата на словото и правото за изразяване и разпространяване на информация. Според него се налагат уточнения от гледна точка на международните стандарти по правата на човека в условията на извънредно положение.

Частта, предложена  от ПП на БСП, отнасяща се до спекулата с цените също е върната, тъй като според Радев „Липсва и нормативна основа за разграничаване на необосновано високите цени във време, когато не е обявено извънредно положение и когато е обявено такова. Няма и разграничение по отношение на стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат необосновано високи. Подобен подход създава правна несигурност у задължените субекти, допуска субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол“.

Вчера стана ясно, че премиерът Борисов е бил изненадан от решението на президента, като добави, че точката, свързана със спекулата в цените е гласувана от БСП, и след като бъде върната, тя “най-добронамерено ще бъде изгласувана”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!