Избори Турция
Снимка: БТА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на процес, при който до 500 хиляди сирийци ще бъдат върнати от Турция в родината си, съобщи Анадолската агенция. Това става само няколко дни преди балотажа за президент. Комшиите ще избират измежду Ердоган и Кемал Кълъчдароглу.

В слово, което произнесе днес в анкарския квартал Мамак, турският президент съобщи, че стотици хиляди сирийци

ще бъдат настанени в специално построени жилища

в Северна Сирия.

Той каза, че освен вече построените жилища, с подкрепата на Катар на сирийска територия се реализира още един проект за жилищно строителство, който има за цел да бъдат настанени един милион бежанци.

„Строителството на жилищата вече е в ход“, каза Ердоган. Той уточни, че в миграционната си политика Анкара взима предвид опита на водещи страни, включително САЩ, Франция и Германия.

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и Зелената лява партия, които са в състава на един алианс, обявиха днес, че

ще подкрепят кандидата на опозицията

Кемал Кълъчдароглу на втория тур на президентските избори в Турция на 28 май.

Лидерите на двете партиите направиха изявление на пресконференция. Съпредседателката на ДПН Первин Булдан посочи, че действащият президент Реджеп Тайип Ердоган „не е опция“ за нейната партия и „28 май ще бъде денят на референдума“. Тя призова всеки избирател да дойде до избирателните секции и да смени режима, при който управлява един човек.

Булдан отбеляза също, че

„кюрдският въпрос в Турция трябва да бъде окончателно разрешен“,

в противен случай в страната никога няма да има демокрация.

ДПН се обедини със Зелената лява партия, за да може да участва в парламентарните избори на 14 май. Срещу ДПН се води дело с искане за закриване на формацията.

Алиансът на тези партии – Съюзът на труда и свободата, спечели 61 депутатски места. Също така гражданите в източните и югоизточните окръзи на Турция, където голяма част от населението е кюрдско, гласуваха за Кълъчдароглу на първия тур на президентските избори на 14 май. В някои окръзи подкрепата за него надхвърли 75 процента.

Действащият турски президент Ердоган получи 49,24 процента от гласовете на първия тур на изборите, а Кемал Кълъчдароглу – 45,07 процента. Третият кандидат за президент Синан Оган, който отпадна от надпреварата, бе получил подкрепата от 5,17 процента от гражданите. Тази седмица той призова своите поддръжници да подкрепят действащия президент на втория тур. Кандидатът се нуждае от обикновено мнозинство, за да спечели на 28 май.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук