народно събранние

Първата политическа сила в страната, която в понеделник получи мандат за съставяне направителство от президента Румен Радев в понеделник, днес отправи покана за разговори към втората политическа сила – „Има такъв народ”. От там обаче не се забавиха с отговора и категорично отказаха провеждането на каквито и да били разговори. Кандидат-премиерът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов обаче заяви пред медиите, че мандатът няма да бъде върнат днес. На теория обаче, дори и мандатът да не бъде върнат изобщо, няма никаква вероятност кабинет, предложен от ГЕРБ да бъде подкрепен. Така погледът се насочва към втората политическа сила, която обаче все така упорито продължава да мълчи.

Ще върне ли ГЕРБ мандата, както обеща?

„Утре сутрин Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ ще вземе решение по отношение на мандата. Днес няма да върнем мандата, утре ще решим какво ще правим, заяви Митов.“, посочи още Даниел Митов. Той подчерта, че е възможно на утрешното заседание на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ все пак да се повяват мнения, че проектокабинетът трябва да бъде гласуван в пленарната зала, въпреки че не получи предварителни заявки за подкрепа. „Не знам какви ще са балансите, ще решим и ще ви уведомим“, каза Митов пред журналистите в кулоарите на парламента.

Припомняме, че при получаването на мандата от ГЕРБ бяха категорични, че ако не получат подкрепа за кабинета си, то те ще върнат мандата и няма да бавят процедурата.

„Партиите на статуквото са нещо динамично – зад тези партии стоят български избиратели и то много. Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време.„, заяви Митов.

На въпроса какъв кабинет би подкрепила ГЕРБ с мандат на други партии, той отговори: „Въпросът е какво изобщо ще предлагат. Ние нямаме никаква информация. Нямаме никаква информация какво правят другите партии. Единственото, което знаем, е, че те си водят някакви задкулисни разговори. Какви са те? Кой с кого ги води? Какви имена се предлагат? Никой не знае! През цялото време крещяха срещу задкулисието, а в момента то ги е овладяло всички тях“.

Предложение и отказ

След като вчера ГЕРБ получи официален отказ за започването на разговори от „Демократична България”, днес те отправиха покана и към втория си избор – „Има такъв народ”.

Срещата между двете политически сили, на която трябваше да бъде обсъдена възможността за съставяне на кабинет с мандат на ГЕРБ, беше насрочена за 12.00 часа, в зала „Запад“ на Народното събрание.

Отговорът от страна на „мълчаливата” партия  не се забави – „Има такъв народ“ категорично отказа да участва в разговори с ГЕРБ за съставяне на кабинет.

„Още преди конституирането на настоящия парламент ПП „Има такъв народ“ заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, представляващи досегашното управление на страната. За нас ПП ГЕРБ е основен символ на статуквото, за нас е изключено да обсъждаме каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. Намираме за естествено да откажем участие в предложените от вас консултации“, се казва в писмения отговор на партията на Слави Трифонов, изпратен до ГЕРБ/СДС.

На въпрос дали партията, която почти сигурно ще получи мандат за съставяне на правителство, ще направи опит за това, депутатът Тошко Йорданов отговори лаконично: : „Трябва първо да го получим“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук