Марс

Бъдещите астронавти, пътуващи до Червената планета, могат да „дишат спокойно“! Роувърът на НАСА Perseverance влезе в историята, създавайки кислород от марсианския CO2, съобщава „Дейли Мейл“.

Шестколесният марсоход е на Марс, за да търси признаци на древен живот, да търси вода и да събира проби от марсианската почва и скали, които да донесе на Земята, когато един ден се върне тук. Той също така има за цел редица други научни експерименти, между които такива с помощта на MOXIE, малък, златен инструмент с форма на кутия, който използва технология с електролиза за генериране на кислород.

MOXIE произдежда 5,4 грама кислород на час

MOXIE, или експериментът за използване на място на ресурсите на Марс, произвежда 5,4 грама кислород на час, като изтегля CO2 и го превръща в животворното химично вещество по време на първия си тест на Червената планета. Тази версия е способна да произвежда до 12 г кислород на час или около 288 г на ден. Астронавтите на МКС консумират средно 840 г O2 всеки ден.

Кислородът прави реален живота на Марс

„Това е критична първа стъпка към превръщането на въглеродния диоксид в кислород на Марс“, каза Джим Ройтер от НАСА и добави, че ще направи бъдещите човешки мисии по-жизнеспособни. „Демонстрацията на технологията се проведе на 20 април и се надяваме бъдещите версии на експерименталния инструмент да проправят пътя за бъдещи изследвания на човека“.

От кислород ще правят и ракетно гориво на Марс

Процесът не само може да произвежда кислород за дишане на бъдещите астронавти, но може да направи предварително обмисляната цел количеството извлечен кислород да се използва като ракетно гориво за обратно пътуване, ненужна.

И за ракетите, и за астронавтите кислородът е от решаващо значение, казва главният изследовател на MOXIE, Майкъл Хехт от MIT Haystack Observatory.

За 4-ма астронавти трябват 25 000 кг кислород

„За да изгори горивото си, ракетата трябва да има в пъти повече кислород от тегло. За да бъдат изведени четирима астронавти от марсианската повърхност за бъдеща мисия, ще са необходими около 7 000 кг ракетно гориво и около 25 000 кг кислород.

За разлика от това, Хехт казва: „Астронавтите, които прекарват една година на повърхността, може би ще използват около 1 000 кг помежду си, за да дишат.“

Механизмът използва електричество и химия за разделяне на молекулите на въглеродния диоксид, които са съставени от един въглероден атом и два кислородни атома. Той също така произвежда въглероден оксид като страничен продукт, който се „изхвърля безвредно обратно в атмосферата“, според екипа на MIT, който е изградил MOXIE.

5 грама кислород се равняват на 10 минути дишане

В първия си опит MOXIE произвежда около 5 грама кислород, еквивалентно на около 10 минути кислород за дишане на астронавт, извършващ нормална дейност.

Инженерите на MOXIE сега ще проведат повече тестове и ще се опитат да увеличат резултатите му. Той е проектиран да може да генерира до 10 грама кислород на час.

Създаден в Масачузетския технологичен институт, MOXIE е построен с топлоустойчиви материали като никелова сплав и е проектиран да понесе температури на изгаряне от 800 градуса по Целзий, необходими за протичането на процеса. Тънкото златно покритие гарантира липса на отделяне на топлина и по този начин предпазване на роувъра от увреждане, а бъдещите версии могат да бъдат толкова по-големи, че да могат да захранват ракета. Инженерът от MIT Майкъл Хехт каза, че еднотонна версия на MOXIE може да произведе приблизително 25 000 кг кислород, необходими за изстрелване на ракета от Марс.

С кислород ще извличат и лед на Марс

Производството на кислород от 95-процентната на въглероден диоксид атмосфера на Марс може да бъде по-осъществим вариант от извличане на лед от повърхността му, след което да го електролизира, за да се получи кислород – друга идея, предложена от учените. Служейки като доказателство за концепцията, MOXIE проправя пътя за възможни бъдещи мисии на Марс за производство на кислород, който ще е необходим за ракетно задвижване при връщане на мисии с екипаж.

„Първото задвижване на MOXIE е стъпка в правилната посока, която ще ни доближи до възможността за човешки мисии до Марс“, казва Джефри Хофман, професор в катедрата по аеронавтика и астронавтика на MIT.

Минихеликоптер търси микробен живот на Марс

Perseverance се приземи на Червената планета на 18 февруари с мисия за търсене на признаци за микробен живот. Неговият мини хеликоптер Ingenuity влезе в историята тази седмица, като постигна първия задвижван полет на друга планета, като друг полет е насрочен за днес. Той ще се опита да се изкачи на 5 метра от земята, за кратко да задържи курса, да премине към лек наклон и да се премести с 2,5 метра преди да спре. Когато бъде спрян, апаратът ще „витае на място“ и ще направи завои, за да насочи цветната си камера в различни посоки, преди да се приземи обратно на Полето на братята Райт.

Устройство е записало звуци на Марс

Роувърът записа също директни звуци от Марс за първи път и след като Ingenuity приключи полета си в средата на май, ще продължи научната си мисия с изследване на кратера Jezero, каталогизирне на скали и търсене на признаци на живот. Неговата основна цел е да търси „биомаркери“ – признаци от минал или настоящ микробен живот – както и да събира скални проби. Марсоходът ще пробие прашната повърхност и ще събере материал в титанови тръби в „търбуха“ си. НАСА има за цел да събере поне 20 проби с разнообразен материал, който може да бъде върнат на Земята за по-нататъшен анализ.

Perseverance обаче няма да носи пробите обратно на Земята.Когато марсоходът достигне подходящо място, тръбите ще паднат на повърхността на Марс, за да бъдат събрани от бъдеща мисия за извличане, която в момента се разработва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!