Марс

Марсианското общество обещава едномилионен  град на Марс до 2100 г. Постоянното присъствие на хора на Марс ще бъде възможно до края на десетилетието.  До 2100 г. може да има град с население от един милион“, смята Робърт Зубрин, президент на Марсианското общество, инженер и ентусиаст в изследванията за Марс.

В четвъртък най-новият американски марсоход Perseverance, изстрелян от Земята през юли 2020 г., кацна на Марс. С помощта на новия марсоход НАСА се надява да получи нови данни за геологията и структурата на планетата. Целта е да се вземат проби от почвата за последващо изпращане на Земята. Научните инструменти на Perseverance включват устройство за производство на кислород от атмосферата на Марс. Разработчиците се надяват, че в бъдеще тази технология ще бъде търсена за получаване на ракетно гориво. То е необходимо по време на пилотирани мисии до Марс.

2030 г. ще има обитаема база на Марс

Perseverance е петият марсоход, доставян някога от НАСА на повърхността на Марс. Едновременно с него на Червената планета сега продължава работата на марсохода Curiosity. Засега присъствието на хора на Марс остава научна фантастика. Тази планета е твърде далеч и крие много загадки. Но, както се надяват учените, именно роботизирани мисии като марсохода ще помогнат за превръщането на пилотираните полети до Марс в реалност. На въпроса кога е възможно да се разчита на появата на обитаема база на съседна планета, Зубрин посочва 2030 година.

Милиардерът Илон Мъск създава марсианското общество през 1998 г.

Бизнесменът и собственик на SpaceX Илон Мъск обяви намерението си да започне пилотирани полети до Марс до 2026 г. Вероятно до 2026 г. ще изпратят кораби Starship с товарни или роботизирани мисии до Марс. Те ще започват автоматизираното изграждане на базата. „Преди да изпратим хора там, ще ни трябва мощности, системи за генериране на гориво от марсиански кислород и вода“, подчертава Зубрин. Той основава „Марсианското общество“ през 1998 г. като платформа за научни форуми, обмен на мнения и лобистки интереси в изследването и развитието на Марс.

Ще се раждат деца на Марс

Плановете на Мъск да изпрати милион жители на Земята на Марс до 2050 г. според някои експерти са твърде „амбициозни“. „Ние трябва да изпратим дотогава хиляда души. Те ще създадат индустриални и селскостопански възможности на Марс. С тях ще има възможност да се поддържа жизнената дейност на повече хора. Колкото повече хора летят до Марс и се родят на Марс, толкова по-бързо ще разширим нашето присъствие! Ще станем град до 2070 г., град с над милион или дори повече жители до 2100 г. “, казва Зубрин.

Марс се покорява със смелост и жертви

Дискутирайки дали изследването на Марс ще премине без човешки жертви, експертът казва: „Винаги съществува риск при изследването. Никога не е постигнато нищо голямо без смелост. Понякога се налага и да понасяме жертви.“

Марс беше приоритет за НАСА по време на администрацията на Барак Обама. При Доналд Тръмп беше взет курс за връщане на човек на Луната, разработване на нейните ресурси и създаване на окололунна станция за тестване. Целта бе да се изпроват технологии за бъдещи полети в далечния космос , включително Марс. Новата администрация на Джо Байдън все още не е обявила приоритетите си в Космоса. От марсианското общество се надяват новият президент на САЩ да избере вярната за тях посока – Марс!

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!