парламентът

След близо двучасов дебат парламентът със 150 гласа „за” прие решението за налагане на мораториум върху действията на правителството в оставка. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването.

Мораториумът се отнася до възможността на правителството да възлага концесии, да дава разрешения за проучвания за подземни богатства, да взема дългове, да прави промени в ръководствата на дружества и болници, да прави разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

Изпуснатата възможност

След като Корнелия Нинова обяви, че поради изпуснатата възможност за налагане на мораториум на действията на отиващото си правителство, през последните седмици то бетонира своите кадри както в енергетиката, така и в земеделието, тя заяви, че същото се случва и в държавните и общинските болници.

През изминалите дни ръководствата на 65 болници в страна са подменени, заяви Нинова. Разгорещените дебати за налагането на мораториум доведоха разпри между ДПС и БСП. От ГЕРБ пък обвиниха останалите партии, че се занимават с несъществени работи и не предлагат нищо, което да помогне за излизане от кризата. В парламента, за да вземе отношение по казуса с назначенията в енергийния сектор, пристигна и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

„Вместо да се караме кой да води бащина дружина, трябваше още миналата седмица да вземем решение за мораториума“, заяви още Нинова по адрес на внесеното подобно предложение на групата на „Изправи се! Мутри вън!“

Предложението на Корнелия Нинова за налагане на мораториум не отговаряше на изискванията на Конституционния съд, затова трябваше то да бъде обединено с това на Мая Манолова и „Изправи се! Мутри вън!”, което е много по-детайлно, заяви Атанас Славов от „Демократична България”.

ДПС срещу БСП

По време на дебата се разрази и скандал между ДПС и БСП с главни действащи лица – Корнелия Нинова и Йордан Цонев. Нинова обвини Цонев, че той я е уговарял да не вснася предложение за мораториум сега, тъй като „има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове“.

Цонев отрече дае произнасял такива думи и каза, че е бил притеснен от факта, че в този си вид предложението би затруднило служебен кабинет.

Цонев отговори, че не е правилно да има промяна в баланса на властта и че Конституционният съд вече е отменял подобно решение.

„Съгласен съм, че трябва да има разграждане на този модел, но като се спазват конституцията и съответните закони“, заяви Цонев.

„Колко от назначенията са на ДПС и лично на Делян Пеевски?“. Този въпрос отправи депутатът от БСП Стоян Мирчев към Цонев, след като той, от името на ДПС, каза, че подкрепя мораториума. На този въпрос Цонев отговори – „нула“.

Георги Свиленски от левицата пък разкри, че в петък Йордан Цонев е отишъл при тях ядосан заради намерението им да се спре процесът в държавата и не е споменал нищо за противоконституционност. Свиленски го призова за откровеност и добави, че каквото и решение да се вземе, ще бъде късно.

Теменужка Петкова пристигна в парламента и си тръгна показно

Всякакви опити за въвеждане на обществото в заблуждение с налагане на мораториуми звучат смешно и жалко в очите на хората, които са ви пратили тук. С тези думите министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова се обърна към депутатите в парламента, предложили налагане на мораториум върху сделките и назначенията на Министерския съвет.

„Истината е следната и българските граждани трябва да я знаят – не се извършва нищо, което е в противоречие със закона, както се опитвате да внушите. Прилага се Законът за публичните предприятия, за който вие, уважаеми колеги от БСП, не сте гласували „против“, обърна се Теменужка Петкова към представителите от левицата, показвайки стенограма от заседание през 2019 г., когато законът е бил подложен на гласуване в пленарната зала.

„Кога сме искрени – 2019 г. или днес? Това е въпросът и хората трябва да знаят отговорът му“, настоя за отговор енергийният министър в оставка.

След изказването на Петкова думата взе Мая Манолова, която се обърна към министърката с въпроси относно енергийния сектор. Петкова обаче не удостои Манолова с вниманието си и излезе, докато тя се изказваше.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук