Репортерът на "Господари на ефира" Боби Ваклинов връчва златен скункс на Кирил Домусчиев през 2015

Досегашният собственик на Нова телевизия – шведската компания MTG потвърди сделката за активите на „Нова броудкастинг груп“. Купувачът, както вече писахме е „Адванс Медиа Груп“, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Сделката е за 185 млн. евро – точно толкова предложи през лятото чешкият милирдер Петер Келнер, собственик на българския бизнес на „Теленор“. Сделката беше спряна от КЗК със странния аргумент за концентрация на медийния пазар, но може това да е направено заради репутацията на кандитат-купувача. Келнер е известен с тесните си бизнес връзки с ръководството в Кремъл и руски бизнесструктири, близки до Путин и държавната „ВТБ Банк“, и олигарха Александър Мамут. Сега Келнер води дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на антимонополната комисия, а заседанието предстои следващия месец.

Ако ВАС отсъди в поза на Келнер, може да се получи колизия при собствеността между стария и новия собственик и съответно чешкият милиардер да осъди държавата за причинените щети и загуби на въпросните 185 млн. евро.

Според неофициалната информация, главен изпълнителен продуцент на новините на Нова остава Даниел Чипев, а генерален директор „Информация“ и член на мениджърския съвет ще продължи да бъде Вяра Анкова.

Най-вероятно в телевизията ръководна роля ще продължи да осъществява Силва Зурлева, която за тези години я направи водещата медия у нас.

Виктория Бехар ще ръководи стратегическото развитие, новините и дигиталните трансформации в Нова телевизия.

„Господари на ефира“, едно от най-популярните предавания на Нова ТВ, което през 2015 връчи златен скункс на Кирил Домусчиев, заради избухването му нъм репортер на бТВ , отсъства от програмната схема на медията през през февруари. Според неофициална информация продуцентите и медията не са се споразумели по финансовите параметри на новия договор и екипът е в отпуск и през този месец. Дали ще се споразумеят през март? Или предаването беше свалено профилактично преди сключване на сделката за продажба на медията?

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!