коалиционни преговори

Стартираха преговорите за съставяне на редовно правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Те изпратиха експерти по темите „Икономика“ и „Енергетика“.

Преди срещите Кирил Петков обясни,че в следващите пет дни ще се водят интензивни разговори за обсъждане на секторни политики по 18 теми и изработване на управленска програма.

„Идеята тук е всички наши бъдещи коалиционни партньори да могат да си кажат всички политики и тези, с които всички сме съгласни, веднага да залегнат в коалиционното споразумение, а тези, по които имаме разлика, да влезем м малко по-дълбок експертен дебат по тях“.

Съвещанията на предвидените за днес експертни групи, участващи в разговорите, започнаха с едноминутно мълчание в памет на загиналите на автомагистрала „Струма“.

Съпредседателят на ПП Асен Василев обясни, че в първата част на дискусията експертите от партиите ще обсъдят обединяващите ги идеи. Във втората – ще коментират различията си.

Той обяви целите в сектор „Енергетика“:

„България да има максимално независима енергийна база, т.е. – с български енергоизточници. Тази енергийна база да бъде устойчива и да може да посрещне зимния пик независимо от вноса. И третият принцип, към който сме се придържали, е тази база да дойде на възможно най-ниска цена“.

От БСП настояха за спешна подкрепа на домакинства с доходи под и на границата на бедността с безплатна доставка на 200 киловатчаса, ако се повишат цените на електроенергията.

Сред другите им идеи е намаляване на ДДС от 22 на 9 % върху крайните цени на тока, газа и топлинната енергия, както и възможност за разсрочено плащане при неплатени сметки на ток. Таско Ерменков се обяви и за развитие на ядрената енергия:

„Чрез поддържане и развитие на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Втората точка е развитие на нови ядрени мощности“.

Иван Хиновски от „Има такъв народ“ се обяви срещу изграждането на нова ядрена централа в Белене и препоръча вече изградената инфраструктура там да се използва за друго:

„Ние имаме идея на площадката в Белене да се изгради завод за водород, защото условията за това там са перфектни“.

От „Има такъв народ“ предлагат да има вицепремиер по климата и междуведомствен енергиен съвет.

Мартин Димитров от „Демократична България“ акцентира върху необходимостта от преодоляване на корупцията и повече прозрачност в енергийния сектор:

„За съжаление българската енергетика е тежко затънала в корупция. И ако това правителство, което го създаваме, не започне от там, нищо няма да се случи“.

По-късно днес ще има консултации и в секторите „Транспорт“ и „Правосъдие“. Всеки ден до събота експертите от партиите ще се срещнат, за да обсъдят и други важни за страната ни теми.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!