Ирма Грезе била позната с много имена, но най-много й прилягало прозвището „прекрасното чудовище”. Смъртоносната комбинация от зашеметяваща красота и сатанинска жестокост оставила белега си дълбоко в спомените на затворниците от нацистките концлагери. Вижте защо.

Обичайно за времето си, Ирма Грезе се родила в многодетно семейство – имала 4-ма братя и сестри. Когато е само 13-годишна, майка й се самоубива. Берта Грезе не могла да понесе жестокостите и побоите, които мъжът й й налагал с години, затова изпила доза солна лиселина и сложила край на живота си.

Две години след смъртта на майка си Ирма напуснала училище и започнала активно да се занимава с популяризиране на нацистката идеология сред девойките.

Дълги години Ирма Грезе не успявала да открие призванието си и често сменяла работните си места. Известно време работила в балнео курорт на SS, като асистирала на медицинските сестри. Тази благородна дейност обаче не била по вкуса на младата девойка, която била раздирана от страсти и пороци.

На 19 години Грезе решила да постъпи в женското спомагателно подразделение на SS въпреки протестите на баща си. През същата година Ирма постъпила на работа в концлагера „Равенсбрюк”, а след това била преместена в „Аушвиц”. Към края на 1943 г. тя вече била старша надзирателка.

Грезе много добре разбирала, че има прелестна външност и не се свенила да го показва. Вместо обичайните сиви прави костюми, които носели надзирателите, тя обличала вталено светлосиньо сако, за да подчертава изящната си фигура. По спомени на затворници тя винаги носела парфюм.

Освен с неземната си красота, тя се отличавала с адска жестокост. Тя не смятала затворниците за хора, дори имала абажур, направен от кожата на жени затворнички. Грезе настървено посветила живота си в измъчването на затворнички: давала ги на изгладнели кучета и сама избирала как да убие всяка една от жените, стреляла безразборно по затворниците, а някои измъчвала многократно. Режела гърдите на жените с ножове, след което наблюдава болезнените операции. Според думите на затворниците, тя изпитвала чисто сексуална възбуда от причиняването на болка.

Според една от лагерниците Ирма Грезе била лесбийка, затова специално подбирала жени, които да й харесват, насилвала ги, а след това ги изпращала в газовите камери. Освен това на Грезе били приписвани сексуални контакти с мъже от SS, с коменданта на лагера, както и със самия Ангел на смъртта – Йозеф Менгеле. Ирма била голяма фенка на извратените му експерименти и можела да ги наблюдава с часове.

Заради нечовешките жестокости, които причинявала на затворниците Ирма Грезе си извоювала няколко прозвища – наричали я „светлокосия дявол”, „ангел на смъртта” или „прекрасно чудовище”.

Тя била заловена от британците през 1945 г. Ирма Грезе била обесена на 11 декември същата година, когато едва била навършила 22 години. Според свидетели последната нощ на Грезе и останалите осъдени преминала под съпровода на нацистки песни, които изпълнявали в хор.

Когато увиснала на бесилото, жестоката красавица останала с невъзмутимо лице. А последните й думи били „по-бързо” – насочени към палача й.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!