Стратегията за модернизация на българската армия се променя, потвърди в петък министър-председателят Бойко Борисов, два дни след като повдигна темата. А държавата заприлича на детска пощадка, на която пораснали момчета мерят сили.

Точно преди месец президентът Румен Радев предупреди бъдещия тогава премиер Бойко Борисов, че ако правителството му не потвърди избора на служебния кабинет за покупката на шведските изтребители „Грипен“ ще „прегази военнотехническата експертиза“. И точно месец след тези събития, вече като премиер Бойко Борисов съобщи, че се отлага въвеждането на въоръжение във ВВС на новия вид изтребител, а предвидените за това средства ще се пренасочат към Сухопътните войски и Военноморските сили. В бюджета за тази година са заложени средства за модернизация на армията, но само за ВВС. Предвиждаше се с 1.5 млрд. лв. да бъдат закупени  8 от предвидените общо 16 нови бойни самолети „Грипен” от шведския консорциум „СААБ”.   Сега тези средства ще се използват за придобиването на нови бойни кораби и бронирани машини.  Борисов влезе и в задочен спор с президента Румен Радев, който е бивш командир на ВВС и ден по-рано обвини правителсвото, че е сменило позицията си за самолетите.

„Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови. Тази армия само от изтребители ли се състои? Преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 28-а година. Нали това са негови думи? Затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност в тази тема, одържавихме миналия петък „Авионамс“. Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода да го дооборудваме и да може всякакви ремонти на МиГ-29 и СУ и на хеликоптерите ни да бъдат правени там. Когато всичко това завърши, а това са десетки милиони, още военният министър не ми е докладвал как така за 1 месец толкова бързо избраха „Грипен“, след като бяха сменени всички военни експерти“, коментира пред журналисти премиера.

Като част от НАТО България има ангажимент да изгради батальонни бойни групи, които да са оборудвани и сертифицирани за операции на алианса. В края на миналата година обаче, проектът на Министерството на отбраната за купуването на бойни машини за Сухопътните войски не влезе в бюджета за 2017-та и беше замразен за неопределено време. Цената му е около 1 млрд. лв. за над 230 нови бронетранспортьора. Тогава командирът на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев коментира, че ако тази част от армията не се модернизира, до 3-4 години ще се превърне в обикновена пехота.

Сега по думите на министър-председателя, „самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили – нужни са пари не само за бронирани машини, и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски, самолетите трябва да са последни“, подчерта Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук