Премиерът Бойко Борисов качи на хеликоптер делегация от Саудитска Арабия, за да покаже от „птичи поглед” как тече изграждането на „Балкански поток”. Видео от полета се излъчва във Фесйбук профила на премиера.

„Много ни е красива държавата, ама да не строиш на нея”, каза премиерът Бойко Борисов.

И добави:

„Летиме над „Балкански поток“ с първите мъже на Саудитска Арабия”.

Пред делегацията Борисов подчерта:

„Ще може да пренасяме азерски, американски – откъдето и да докарат, газ на терминалите в Александруполис. 1400 багера и машини, поставящи тръби работят. 3000 работници”, похвали се Бойко Борисов и отбеляза пред чужденците, че трябва да кажат „на принц Салман, че България не е равна“.

Премиерът не забрави да спомене и за многото археологични находки, които се откриват в хода на строителството на големи обекти в страната.

„Разсеяхме една лъжа”

Обходът от въздух Борисов направи в присъствието на заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител Аркад.

Чуждестранните гости подчертаха, че сътрудничеството между Саудитска Арабия е важно и саудитското правителство ще продължи да подкрепя Аркад, за да бъде приключи проектът навреме.

„Благодаря за думите да разсеем една лъжа, че зад Аркад и Саудитска Арабия е скрита руска компания”, каза още Бойко Борисов.

Финална фаза

Междувременно от правителствената пресслужба припомниха, че изграждането на „Балкански поток“ навлиза във финалната си фаза.

На територията на страната са налични всички необходими тръби за обекта и те са разнесени по трасето – над 474 км. На терен се трудят над 2 500 работници от различни страни. Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника.

С реализацията на ‘Балкански поток“ България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки.

САЩ са против

В същото време САЩ се противопоставят на изграждането на втората отсечка на „Турски поток“, която Борисов нарича „Балкански поток“. Според Вашингтон тя е заплаха за евроатлантическата общност, защото обвързва държавите-членки на НАТО и ЕС с руския природен газ. Лично държавният секретар Майк Помпео предупреди да не се изгражда продължението на „Турски/Балкански поток“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!