Министерски съвет, Стефан Янев

Служебното правителство полага и ще продължи да полага всички необходими усилия да се гарантира честността и автентичността на изборите. МВР, правоохранителните органи и институциите в сферата на сигурността работят всеотдайно, за да предотвратят купения вот. Техните действия вече дават резултати. Вече има достатъчно основания българските граждани да се чувстват сигурни и да дадат своя вот свободно.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на днешното заседание на Министерски съвет, на което направи обръщение към гражданите и ги призова да упражнят правото си на глас на 11 юли без страх.

Целта е следващият парламент да бъде едновременно ефективен и да е в състояние да взема този тип решения, които са необходими за бъдещото на държавата, заяви Стефан Янев и призова партиите: „Да бъдат отговорни – да подходят национално отговорно, да загърбят популизма и ПР акциите, защото се опасявам, че предстоят трудни времена.“

Бъдещото разположение на силите в парламента трябва да формират стабилно мнозинство и стабилно подкрепено правителство, което да е в състояние да провежда реформи, подчерта Янев. Той добави, че в неговата основа трябва да бъде икономическата доминанта.

Партиите да чуят гласа на хората, техните желания и идеи за развитие на страната и да ги заложат в законодателни инициативи, призова още служебният премиер.

„Изборите са фундаментът на демократическия процес. Изборите са онзи момент, в който отговорностите от хората идват до нас. Всички ние, като общество, като власти, като медии трябва да работим отговорно, за да имаме просперираща България с бъдеще“, заключи Стефан Янев.

Предварителния дневен ред на заседанието на Министерски съвет днес предвижда промяна в Наредбата за медицинската експертиза, която ще позволи на хората с необратими увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК, без да е необходимо на всеки три години да се преосвидетелстват

Правителството ще освободи от длъжност заместник-председателя на държавна агенция „Разузнаване“ Ангело Прокопиев, който заема поста от 2015 г.

На президента ще бъде предложено да издаде указ за изменение и допълнение на длъжностите по въоръжените сили и националната служба за охрана, които изискват висши военни звания.

Правят се също предложения за освобождаване от длъжност и на двама офицери от висшия команден състав и за удостояване с висше офицерско звание на един военнослужещ.

Ще бъдат осигурени и допълнителни разходи по бюджетите на МС и министерствата на вътрешните работи и на образованието.

Общините ще получат средства, за да компенсират родители с деца, които не са приети в държавни или общински градини поради липса на свободни места.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!