Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Днес премиерът Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Министерския съвет, съвместно с Националния щаб за коронавируса, с цел координация и на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването Ковид-19.

В рамките на заседанието членовете на щаба ще докладват относно мерките срещу коронавируса и ще бъдат отпуснати средства за тяхното изпълнение.

Тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски каза, че у нас няма нито един регистриран случай на коронавирус.

„Няма положителен резултат за коронавирус у нас. Вчера и в двете лаборатории, които обработват резултатите – във Военномедицинска академия 19 проби са отрицателни, а в Националната лаборатория 21 проби са отрицатели”, каза Мутафчийски.

„В днешния ден ще бъде проведен и междулабораторен контрол, където 3 от отрицателните проби на ВМА ще бъдат дадени за допълнителен контрол и преповтаряне в Националната лаборатория и обратно от лабораторията 3 проби ще бъдат дадени във ВМА. Правим ежедневен мониторинг какви са китовете, които се използват в света. Ние работим с китове, които се използват в ЕС. Абсолютно еднакви“, посочи проф. Мутафчийски.

Той допълни, че „в качеството на китовете, на апаратурата и в подготовката на кадрите нямаме съмнение“.

„Това ще бъде обаче регулярна мярка през 2-3 дни, която ще се прави между лабораториите. Това решение бе взето тази сутрин от Националния щаб. Това е междулабораторен контрол, който е европейска практика“, допълни проф. Венцислав Мутафчийски.

И отбеляза, че днес продължават изследванията на всички проби, които ще постъпят от страната, както и от настанените в последната нощ пациенти в инфекциозните болници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук