През следващите 50 г. населението на планетата ще намалее, смятат американски учени. Към края на века половината от представителите на човечеството ще бъдат старци.

В средата на ХХ на Земята живееха около 3 милиарда души. През 1987 г. те станаха 5, а през 2011 г. достигнаха 7 милиарда. На базата на тези данни Фондът на ООН по за населението (UNFPA) направи прогноза, че до 2100 г. населението на планетата ще надхвърли 10 милиарда, а ако има ръст на раждаемостта, може да достигне и до 15 милиарда души.

Основавайки се на твърдението, че човечеството, като цяло, живее по-добре и по-продължително, учените прогнозираха ръст на раждаемостта. Според ООН, човешката популация ще продължи да се увеличава, дори и по-голяма част от държавите да въведе политиката „едно семейство – едно дете”.

Предвиждаше се на броя на населението да не се отразят дори глобални военни конфликти, при които смъртността би могла да е колкото общото количество загинали по време на двете световни войни.

Учените предупреждаваха, че това ще доведе до глобален недостиг на вода и хранителни ресурси, както и до сериозни изменения в климата.

Населението намалява?

Сега обаче учените вече не са толкова категорични. Нещо повече, те вече започнаха да говорят за намаляване броя на населението на Земята през следващото столетие.

Според прогнози на американски експерти, ръст на населението се очаква до 2064 г., след което заради масовия достъп до висше образование и контрацептиви, то ще започне да намалява.

Очаква се до 2100 г. на Земята да живеят около 8,8 милиарда жители, т.е. с 1 милиард повече от сега. Делът на хората на възраст над 80 години ще се увеличи шест пъти.

Според учените, към края на века в 183 от държавите по света ще има по-малко деца, отколкото е необходимо за възпроизводство.

Най-големите губещи

Най-големи ще бъдат загубите в Япония, Италия, Испания, Тайланд и Южна Корея, където се предвижда населението да намалее два пъти. Очаква се с проблеми да се сблъска и Китай, в който до 2100 г. ще останат едва 732 милиона души. Предвижда се спад на раждаемостта в Африка. В Нигерия в момента на една жена се падат средно по 7 деца, докато към края на този век този показател ще падне до 1,8.

Ако тези прогнози се сбъднат, от само себе си ще отпаднат проблемите с недостига на питейна вода и храна. В същото време големият дял на възрастно население вероятно ще изисква промяна в съществуващата политическа и икономическа система.

Едно от възможните решения, според експертите, е открита миграционна политика на развитите държави. За пример може да се ползва моделът на Китай и Швеция, които привличат основно добре образовани мигранти и такива, които са в трудоспособна възраст.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!