Юри Славков е шофьор на камион от 27 години. Той пристигна в София за националния протест на превозвачите в България заради въвеждането на т.нар. пакет „Мобилност”, който би довел до големи загуби за българските транспортни фирми.

Пред камерата на ДЕБАТИ.бг Славков заяви, че целта на Франция, която предлага промените, залегнали в пакет „Мобилност”, е българските и източноевропейските превозвачи да останат без работа, за да не представляват конкуренция за западноевропейските фирми.

“Целта им е ние да си изгубим работата, за да имат работа колегите във Франция и Германия. Защото те не предполагаха, че ние ще се окажем толкова сериозна конкуренция, когато ни издадоха евролицензите преди 11 години… Те си мислеха, че ние караме стари камиони, слаби сме и няма как да ги изместим от транспортния пазар на Западна Европа. Оказа се, че не ние българите, основно поляците ги изместиха с няколко милиона автомобила, но ние също пречим. Пречим на основните държави, които командват този съюз – Франция и Германия.”

Славков в никакъв случай не би отишъл да работи в чужбина за чужда транспортна фирма. По неговите думи там той би бил третиран като работник втора ръка – би получавал по-малко възнаграждение от колегите си и не би имал възможност редовно да се прибира в България.

Юри Славков дойде на протеста в София заедно с цялото си семейство, включително и с малкото си дете.

„Нещата не са тръгнали на добре. Ако тези промени се приемат, ние ще останем на улицата гладни”, заяви категорично съпругата на Юри Симона Славкова.

Ангел Траков – председател на УС на Съюза на международните превозвачи, заяви пред камерата на ДЕБАТИ.бг, че се надява европейските лидери, които днес са събрани в София, да чуят исканията на превозвачите и да откликнат на техните притеснения.

Илия Стоянов пък е шофьор от 19 години. Той бе категоричен, че условията за почивка в кабините са достатъчно добри – всички камиони са оборудвани с необходимите удобства, включително хладилник, сателитна телевизия, климатроник и легло с нормални размери. Според шофьора няма смисъл от хотели, а и всеки работник може да избира до какви дестинации да пътува и по колко време да отсъства от страната.

Кадър от протеста на превозвачите във Варна

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев заяви, че българските превозвачи не са против целия пакет „Мобилност”, а срещу някои конкретни мерки. По негови думи транспортният бранш формира 15% от БВП на България и загубите при приемане на европейската директива за страната биха били огромни.

„Искаме единният европейски пазар да функционира, така както е заложено в договора на ЕС.”

Арабаджиев подчерта, че протести днес се провеждат в цялата страна. Само в София на бул. „Цариградско шосе” са паркирани около 120 ТИР-а и около 80 автобуса.

Протестът не причини тапи и не бяха блокирани ключови за столицата булеварди. Всички превозни средства бяха паркирани в бус-лентите на големия столичен булевард без да затрудняват движението на останалите автомобили.

Протестните действия на превозвачите продължават на 17 часа днес, като по обяд тръгва пешеходно шествие от пл. „Македония” до площада пред Националния дворец на културата, където са събрани всички лидери на страните от ЕС за срещата ЕС-Западни Балкани.

Във видеото вижте как изглеждаше тази сутрин бул. „Цариградско шосе” и чуйте какви са исканията и очакванията на превозвачите, както и условията за почивка във всеки камион.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук