Клеопатра VII управлявала древен Египет заедно с брат си, а по-късно и със сина си, почти три десетилетия. Тя била последният представител на Птолемеите – династията, произлизаща от Птолемей I Сотер, който бил един от военачалниците на Александър Македонски.

Клеопатра

Тя била добре образована и владеела няколко езика. Тя била изключително достоен владетел на Египет и макар че деляла властта със своите роднини, в действителност тя била истинският управник на държавата си.

Романтични връзки Клеопатра VII имала с Юлий Цезар и Марк Антоний.

РАННИ ГОДИНИ

Тъй като няма точни сведения за ранния живот на Клеопатра, сглобяването на биографията й е много трудно. Голяма част от сведенията, достигнали до нас, дължим на гръцко-римския летописец Плутарх.

Клеопатра била родена през 70г. пр. Хр. Баща й – Птолемей XII, който провеждал проримска политика, раздавал щедри подкупи на римските магистрати, за да продължи да бъде смятан за съюзник на Рим. Поради финансовите си затруднения, фараонът взимал големи заеми от римските кредитори и натрупал огромни дългове. В резултат на тежките данъци, които въвел, местното население въстанало и през 58г. пр. Хр. Птолемей бил изгонен. Той избягал в Рим, където молил за помощ, но Сенатът не обърнал внимание на исканията му.

Клеопатра

Историците предполагат, че майката на Клеопатра – Клеопатра V  – всъщност била полусестра на съпруга си Птолемей. През 51г. пр. Хр. фараонът починал от естествена смърт, а египетският трон бил наследен от 18-годишната Клеопатра и нейният 10-годишен брат Птолемей XIII.

Скоро след като двамата поели управлението на Египет, съветниците на момчето го посъветвали да изпрати сестра си в изгнание в Сирия. Клеопатра обаче събрала армия от наемници и още следващата година се върнала в родината си, за да се изправи срещу брат си.

Клеопатра

Птолемей не бил особено умен и сам застрашил управлението си, намесвайки се в делата на Римската империя. Когато Помпей пристигнал в Александрия да търси убежище от Юлий Цезар, Птолемей го убил, за да направи добро впечатление на Цезар.

Римският император бил толкова възмутен от това предателство, че нападнал и превзел египетската столица, което го направило своеобразен арбитър между Клеопатра и Птолемей за трона.

ЦЕЗАР И КЛЕОПАТРА

Цезар имал свои проблеми – той се чудел как да финансира собственото си завръщане на власт в Рим и се нуждаел от Египет, за да изплати дълговете на Птолемей XVII (бащата на Клеопатра).

След четири месечна война между намаляващите сили на Цезар и тези на Птолемей XIII, най-накрая пристигнали римски подкрепления. Египтянинът бил принуден да избяга от Александрия, като в страната се носел слухът, че е се е удавил в река Нил.

Клеопатра

Цезар върнал трона на Клеопатра, но я заставил да управлява заедно с Птолемей XIV (по-малкият й брат, който бил едва 10-годишен).

Двамата сключили фиктивен брак, за да успокоят египетския народ. Клеопатра премахнала името на съпруга си от всички официални документи. Тя заповядала всички монети, които се изсичат, да бъдат с нейния лик. Клеопатра дори наредила да убият сестра й Арсиноя да бъде убита, за да избегне възможността за евентуално съперничество между двете.

Цезар останал доста дълго време в Египет, вероятно заради египетската царица и през 47г. пр. Хр. Клеопатра родила момче – Птолемей Цезар.

Смята се, че това бил наследникът на римския император и бил познат сред египетския народ като Цезарион или Малкия Цезар.

Клеопатра

През 46 г. пр. Хр. Клеопатра, заедно с Птолемей XIV и малкият Цезарион, посетили Цезар в Рим. След смъртта на римския владетел през март 44г., Клеопатра се върнала в Египет сама, тъй като съпругът й също умрял.

Три годишният Цезарион бил обявен за регент заедно с майка си. До този момент Клеопатра силно се идентифицирала с богинята Изида – съпруга на Озирис и майката на Хорус (египетската традиция повелявала царят или царицата да се асоциират с божество, за да се укрепят позициите си).

ИЗКУШЕНИЕТО ЗА МАРК АНТОНИЙ

Тъй като синът на Клеопатра бил още много малък, за да управлява, тя поела цялата власт в Египет. Макар че тя управлявала с твърда ръка, не успяла да се пребори с природните стихии – Нил излязъл от коритото си и предизвикал огромни наводнения, които унищожили много от реколтата на египтяните. Това довело до глад и инфлация.

Клеопатра

Междувременно в Рим бушувал конфликт между съюзниците на Цезар – Марк Антоний, Октавиан и Лепидус – срещу неговите убийци – Брут и Касий.

Двете страни поискали подкрепата на Египет, а след известно затишие Клеопатра изпратила четири римски легиона, за да подкрепят триумвирата.

През 42 г. пр. Хр., след като победили силите на Брут и Касий, Марк Антоний и Октавиан си поделили властта в Рим.

Марк Антоний скоро повикал Клеопатра в град Тарс, за да й благодари за важната роля, която изиграла след убийството на Цезар.

Според летописите, Клеопатра плавала до Тарс в красив кораб, облечена като богинята Изида. Антоний, който се асоциирал с гръцкото божество Дионис, се влюбил от пръв поглед.

Клеопатра

Той се съгласил да защити Египет и короната на Клеопатра, като й обещал подкрепа. Скоро след като египетската царица се върнала в родината си, дошъл и Марк Антоний, който оставил в Рим жена си и децата си.

Цялата зима той изкарал при Клеопатра в Александрия. Едва ли е изненадва за някого, но малко след като Марк си тръгнал от Египет, Клеопатра родила близнаци – Александър Хелиос и Клеопатра Селен.

БОРБА

След като жената на Марк Антоний се разболяла и умряла, той бил принуден да докаже своята лоялност към Октавиан. Затова Марк сключил дипломатически брак със сестрата на Октавиан – Октавия.

Междувременно, Египет процъфтявал под ръководството на Клеопатра. През 37г. пр. Хр. Антоний отново се срещнал с египетската царица, за да й поиска пари за дългогодишна военна кампания.

 Египет

В замяна той се съгласил да върне голяма част от източната империя в Египет, включително Кипър, Крит, Либия, Ерихон и големи части от Сирия и Ливан.

Клеопатра и Марк отново станали любовници, което довело до появата на още едно тяхно дете – Птолемей Филаделфос.

След унизителното поражение Антоний публично отхвърлил усилията на съпругата си Октавия да се върне при нея, вместо да отиде при Клеопатра в Египет.

На тържество в 34г. пр. Хр., известно като „Дарения за Александрия”, Антоний обявил Цезарион за син на Цезар и за наследник на трона.

Това предизвикало огромно напрежение между него и Октавиан. Водела се своеобразна пропагандна война – Октавиан твърдял, че Антоний е напълно под контрола на Клеопатра и че ще се откаже от Рим, за да се пресели в египетската столица.

В края на XIII век, римският Сенат отнел всички титли на Антоний, а Октавиан обявил война на владетелката.

ПОРАЖЕНИЕТО

На 2 септември 31г. пр. Хр. силите на Октавиан разбили войниците на Антоний и Клеопатра.

Корабите на египетската царица обърнали и отплавали обратно към Египет. Антоний бил толкова обсебен от нея, че я последвал.

Александрия била обсадена от Октавиан. До Марк Антоний достигнали слуховете, че Клеопатра се е самоубила. Затова и той извадил меча си и се наръгал. Малко след това станало ясно, че Клеопатра е жива.

Клеопатра

През август 30г., Клеопатра погребала любимия си и отишла да се срещне с победителя Октавиан.

След разговорите с римлянина, Клеопатра се прибрала и затворила в стаята си с две от най-близките си слуги. Причините за смъртта й са неясни, но историците твърдят, че е била използвана отровна змия, символ на божественото царство.

Тялото ѝ било погребано до това на Марк Антоний.

 

Любовта между Цезар и Клеопатра е пословична. Вижте кой е Гай Юлий Цезар – ТУК.

Той бил един от най-близките приятели на Цезар, но и един от най-големите му врагове. Той е ПОМПЕЙ. Историята му вижте ТУК.

Прочетете 10 брутални факта за легионите – ТУК.

Всичко за ДРЕВЕН РИМ може да намерите ТУК.

За великите ГЛАДИАТОРИ може да прочетете ТУК.

Кой е последният велик герой на Западната Римска империя може да прочетете ТУК.

Вижте невероятната история на КЕЛТИТЕ ТУК

Знаете ли кой е Александър Велики? Може да научите ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук