ваксина март

През март ще достигнем момента, в който всеки един български гражданин ще може да се ваксинира, с която ваксина той пожелае. Това каза пред БНТ директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Директорът на РЗИ-София се обърна към лекарите с призив дози от ваксините да не се бракуват, а внимателно да се прецизира броя на отворените ваксини и желаещите. И успокои, че ако се наложи, ще бъде извършена релокация от други регионални здравни инспекции, така че да бъдат задоволени нуждите на София.

Към момента в инспекцията има над 5000 дози от „Астра Зенека“. В четвъртък се очакват 12 хиляди дози „Модерна“, а до края на седмицата около 53 хиляди „Астра Зенека“. Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове ваксина.

Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран, заяви Пенчев.

По думите му в момента получаваме количества и видове ваксини, в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. Именно заради това е нормално да има опашки в първите дни, когато „не е достигната хармония“, желаещите ще бъдат разпределени правилно.

Не можем да говорим за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми, добави директорът на Столичната регионална здравна инспекция.

Той бе категоричен, че зелените коридори и ваксинацията в почивните дни е правилно решение. Продължава ваксинирането на лекари и учители от фаза 1 и 2.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!