Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“ (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г.

По този начин държавният глава блокира придобиването на изтребителите Ф-16.

Президентът пише:

„Несъмнено е, че когато се вземат стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност на страната, е необходимо не само да бъдат осигурени постижими за държавата финансови параметри, но и да има широк консенсус и подкрепа. Острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон, нетипични за този вид закони, показаха, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно.”

Според него, народните представителите не са спазили Конституцията и са ратифицирали закона за купуване на самолетите „по бързата писта”.

„Предвид това законът за ратифициране на договора за закупуване на самолети F-16 Block 70, следваше да измине цялостния път по чл. 88, ал. 1 от Конституцията – приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Вместо това законът, с който се ратифицира такъв особено значим договор, бе приет по „бързата писта“, пише още държавният глава.

И добавя:

„Особената значимост за държавата, ангажираният огромен финансов ресурс и рязкото повишаване на бюджетния дефицит, изискват законодателят да не отстъпва от общия ред, избирайки изключението двете гласувания да се извършат в едно заседание. Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“.

Румен Радев настоява да се даде отговор на въпроса дали сделката за изтребителите гарантира, че ще получим всичко необходимо.

„На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура”.

На 19 юли парламентът ратифицира четирите договора, обединяващи доставката на новите изтребители Ф-16 и свързаното с тях оборудване.По този начин парламентът даде „зелена светлина” да се започне модернизацията на българската армия, чрез купуването на ново въоръжение.

„За” гласуваха 124 народни представители от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, 83 от БСП, ДПС, НФСБ и „Атака” бяха „против”, трима се въздържаха.

Сделката за осемте американски изтребителя бе обект на над 5-часов дебат, в рамките на който депутатите обсъждаха цялостния пакет – самолети, оборудване за мисиите, наземно обслужване, въоръжение, както и обучение на летци и технически състав.

Всичко е на стойност малко над 1,256 млрд. щатски долара – цената, която страната ни трябва да заплати, за да издигне на ново ниво бойните способности на българската авиация и да я направи оперативно съвместима с партньорите на НАТО.

По време на дебатите основните аргументи в подкрепа на сделката бяха свързани със съответствието на офертата с българските изисквания, оперативна съвместимост във въздуха и на земята с нашите съюзници, перспективите пред сътрудничеството ни със САЩ, както и бойният опит на тези самолети, доказал се в много операции.

Част от аргументите на противниците пък се отнасят най-вече до високата цена като цяло, чието плащане наведнъж ще доведе до надхвърлянето на разходите ни за отбраната над 2% от Брутния вътрешен продукт.

СДЕЛКАТА ЗА САМОЛЕТИТЕ

В началото на юли, правителството актуализира с 200 млн. лева бюджета заради сделката за 8 изтребители Ф-16 блок 70. Парите ще бъдат осигурени под формата на емитиране на нов дълг от 20-годишни облигации.

Актуализацията на бюджета ще увеличи планирания дефицит от сегашните 0.5% на 2%, предупреди преди седмица Владислав Горанов. Парите трябва са бъдат преведени наведнъж и не са разчетени в бюджета за тази година. Това е втората за тази година промяна на финансовата рамка. Първата беше за 300 млн.лева в края на юни заради намаляването на партийните субсидии.

Общата стойност на четирите договора за самолетите е 1,256 млрд. долара.

От Министерството на отбраната съобщиха, че Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. долара посредством искане от Конгреса на САЩ.

Според графика до 2023 г. ще бъдат доставени всички самолети в различни периоди. Самолетите са 6 едноместни и 2 двуместни. От Министерството на отбраната съобщиха, че Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ. Предстои искането да бъде разгледано от Конгреса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!