Президентът Румен Радев и представителите на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори, се срещнаха днес на „Дондуков“ 2.

Държавният глава Румен Радев поиска да се работи така, че да се постигне висока избирателна активност и легитимност на резултатите от вота на 2 октомври, което той  обвърза с повишаване на доверието в машинния вот и борба с купения и корпоративния вот.

Президентът Радев подчерта, че е от огромно значение изборите на 2 октомври да излъчат отговорно и устойчиво мнозинство, което да взема стратегическите решения за страната и да осъществи неотложните реформи. Затова е ключово да се повиши доверието в машинния вот.

„Увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите – от съхраняването на машините през зареждането на софтуера и ключовете, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата. Необходима е също така и активна информационна кампания за машинното гласуване“, каза Румен Радев.

Той отчете, че благодарение на машините през миналата година са намалели грешките и купения вот.

Радев е уверен, че на предстоящите избори това също ще е факт.

„И органите на реда, които между другото, натрупаха опит и имат потенциала не само да неутрализират купувачите на гласове на терен, но и да стигнат по-нагоре по веригата – към самите източници на това финансиране.“

От своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира, че органите на реда са решени да осигурят правото на всеки да упражни свободно своя вот.

„Като нашият стремеж е да отговорим на новите практики по изкривяване на вота на избирателите адекватно и да ги спрем, както и да търсим начин да бъдат разкрити и изправени пред закона лицата, отговорни и пораждащи тези практики, водещи до изкривяване на изборните резултати, отлив на избиратели и по този начин дискредитиране на изборния процес.“

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова поиска да се реши въпросът за съхранението на машините от държавата и подчерта, че само във взаимодействие с държавните институции може да се организират честните избори.

„Гражданите, които имат избирателни права, да упражнят избирателното си право спокойно, уверени, че изборният процес е подсигурен така, че да не се допусне всякакво съмнение на вота.“

Срещата е в контекста на поставената задача пред служебното правителство да организира и проведе честни и демократични избори на 2 октомври. В нея участват  председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на „Информационно обслужване“ АД.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук