Премиерът няма право да предлага свикване на Велико народно събрание. Това противоречи на Конституцията, заяви в обръщение към нацията президентът Румен Радев.

Поводът бе направеното по-рано от министър-председателят Бойко Борисов изявление, в което той обяви, че ще иска промени в основния закон и свикване на Велико народно събрание.

„В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикване на Велико народно събрание и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията – член 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на Велико народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър- председателя“, заяви държавният глава.

Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори, категоричен бе държавният глава.

„Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от оставки. Самият акт от днес на Борисов показва пренебрежение към Конституцията, според която инициативата за свикване на Велико народно събрание принадлежи на депутатите и президента,“заяви Радев.

Според президента не може партия, която вчера е бойкотирала парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията. Радев смята още и че „власт, която нарушава закона и не въвежда машинното гласуване“, не може да организира честни избори.

 

 

ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изказване на президента Румен Радев:

 

Уважаеми сънародници,

Повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено.

Както знаете промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира недоволството само потвърждават необходимостта от исканите оставки.

 В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикване на Велико народно събрание и серия от конституционни промени.

Самият акт показва пренебрежение към Конституцията – член 159 от основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на Велико народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър- председателя.

Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е не. Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не.

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е не.

Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не.

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не. Може ли министър- председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е не.

Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни, предсрочни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!