Вахагн Хачатурян
Вахагн Хачатурян. Снимка: БТА

Президентът на Армения Вахагн Хачатурян е на държавно посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Визитата е повод 30-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Армения, която се отбелязва тази година.

Президентът Румен Радев ще посрещне арменския си колега Вахагн Хачатурян на пл. „Св. Александър Невски“ днес в 10:00 часа с официална церемония. Тя включва почетен караул и 21 топовни артилерийски салюта в чест на госта. Вахагн Хачатурян ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

След това на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Армения.

В Гербовата зала Румен Радев и Вахагн Хачатурян ще подпишат съвместна декларация по повод 30 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Армения. В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан и протокол за създаване на Арменско-Българска търговско-икономическа камара.

Визитата на президента Хачатурян ще продължи до 20 октомври. В рамките ѝ арменският държавен глава ще изнесе лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Хачатурян ще проведе среща и с министър-председателя на служебното правителство Гълъб Донев.

Също така се предвижда среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, посещение в Пловдив, както и срещи с представители на арменската общност.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук