Франк-Валтер Щайнмайер
на снимката: германският президент Франк-Валтер Щайнмайер

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е на официално двудневно посещение в България по покана на българския си колега Румен Радев.

Двамата ще обсъдят увеличаването на германските инвестиции в България и засилването на двустранния търговски обмен, сътрудничеството в областта на образованието и науката, развитието на културните връзки, както и военно-политическото сътрудничество и партньорството между двете държави в ЕС и НАТО.

В 11.00 часа на площад „Св. Александър Невски“ ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Щайнмайер. Германският държавен глава ще положи венец пред паметника на Незнайния войн.

В 11.30 часа двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2.

В 11.45 часа ще започнат пленарните разговори на официалните делегации на България и Германия, след което в 12.35 часа президентите Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер ще дадат съвместна пресконференция в Гербова зала.

В рамките на официалното си посещение в България президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще проведе срещи с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и с министър-председателя Бойко Борисов.

В 17.30 часа президентите на България и Германия ще проведат среща с представители на български и германски компании.

На 5 април в 10.30 часа Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер ще разгледат производствената база на дружеството Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД в Радиново, основано в България през 1999 г.

Според последните данни на европейската статистическа служба „Евростат”, сред държавите членки на Европейския съюз България изнася най-много стоки за Германия – 15%.

В топ пет на вносителите на български стоки попадат още Италия (9% от общия български износ), Румъния (9%), Турция (8%) и Гърция (7%).

По данни на „Евростат” общият износ на България се равнява на 20 539 141 599 евро.

52% е износът на стоки и услуги за други държави членки, които европейската статистическа служба не посочва.

внос

ДЕБАТИ.БГ вече Ви показа как реално изглежда челната десетка на търговски партньори на България.  По данни на НСИ страната ни изнася за Сърбия, Франция, Турция, Испания и Китай. Като търговски партньор, по критерий внос на български стоки, Русия попада чак на десето място или стоки на стойност 745 милиона. Тези данни, в сравнение с показателните за останалите държави, показват, че руската икономика печели много повече, отколкото България чрез негативния търговски баланс.

внос, износ
таблица: данни на НСИ за износа на България и вноса на чужди държави у нас; в млн. лева

Това доказва и графиката за вноса на стоките. Германия е най-големият вносител на стоки в България – 12%, показват данните на „Евростат”. На второ място се нарежда Русия с 10% внос. В топ пет попадат още Италия (8%), Румъния (7%), Турция (6%). Останалите държави-вносителки съставляват 57% от общия внос в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук