Европейската прокуратура Лаура Кьовеши
На снимката: Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

Върховният касационен съд удовлетвори жалбата на Лаура Кьовеши срещу съдебния контрол, определен от прокурора Адина Флореа, със специалния отдел за разследващи магистрати.

Така забраната срещу бившия главен прокурор за борба с корупцията да напуска страната бе премахната.

„Подадох жалба срещу тази незаконна мярка. Доказах, че това действие е незаконно и неоснователно. Сега мога да напускам страната, съдебният контрол е отменен и моята жалба е приета“, заяви Кьовеши във Върховния съд, където дойде за изслушване. Решението на съдиите е окончателно.

Кьовеши очаква резултати от преговорите за европейската прокуратура.

 „Това е част от кампания за оскърбление и тормоз, аз чакам резултатите от преговорите. Казах какво трябваше да кажа по тези въпроси”, каза Кьовеши.

Запитана дали има връзка между кампанията, започнала срещу главния прокурор Аугустин Лазар и оглавяващия Върховния съд и следствието срещу нея, Кьовеши каза:

„Разбира се, че има връзка. Има и други прокурори и съдии, които се атакуват ежедневно, заради тяхната работа и всички ние преминаваме през всички тези кампании, защото вършим работа и защото други искат да крадат спокойно, а ние го предотвратяваме. Но, както казах преди, в системата има много смели съдии и прокурори, така че няма от какво да се страхуваме. Времето ще покаже, че обвиненията са неоснователни”.

Кьовеши заяви, че й е предоставена защита, защото получава заплахи.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс потвърди в сряда подкрепата си за бившия ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши в надпреварата за европейски главен прокурор.

Тимерманс заяви, че Кьовеши остава фаворит на Европейския парламент за тази позиция, като подчерта, че е важно тя да остане кандидат.

Той добави, че е имал възможност да работи с Кьовеши няколко години и тя е много качествен правен експерт и се възхищава на куража й.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също потвърди одобрението си за Кьовеши в началото на сесията на ЕП.

Таяни обяви, че ще изпрати писмо до румънските власти с молба да не възпрепятстват участието на Кьовеши във всички етапи на избор на Европейската прокуратура.

Припомняме, че бившият румънски прокурор Лаура Кьовеши бе отстранена от позицията си от румънското правителство – стъпка, която бе преценена, че пречи на независимостта на съдебната власт в Румъния.

Кьовеши имаше шестчасово изслушване пред специална комисия, съставена от съдии за разследване в Румъния. След изслушването тя заяви, че това е опит за затваряне на устата ѝ.

Тя е заподозряна в злоупотреба със служебно положение, подкуп и фалшиви показания, обвинения, които отрича.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!