Нова Зеландия, терорист, нападение

Мъжът, обвинен в извършването на терористичните нападения в джамии в Крайстчърч миналия месец, ще бъде изправен пред съда. Срещу него има повдигнати 50 обвинения в убийство, съобщиха от полицията в Нова Зеландия.

„Във връзка с терористичните атаки в Крайстчърч, арестуваният ще бъде изправен пред обвинения за 50 убийства и 39 опита за убийство, когато се появи във Върховния съд в Крайстчърч в петък“, се казва в изявление на полицията.

На 15 март 28-годишният австралиец Брентън Тарант разстреля 50 души в две джамии в Крайстчърч.

Нападението беше остро осъдено от цялата новозеландска и световна общественост.

Водеща роля в тези тежки за островната страна дни изигра премиерът Джасинда Арънд, с което най-вероятно си е навлякла омразата на крайните екстремистки елементи и в последствие получи няколко заплахи за живота си.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ТЕРОРИСТА

28-годишният убиец Брентън Тарант е сочен за извършител на кървавите нападения. До момента няколко държави официално потвърдиха, че 28-годишният мъж е посетил техните страни – България, Турция, Хърватия, Гърция, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Преди да открие стрелбата Тарант публикува свой манифест в „Туитър“. Неговото заглавие е „Великата замяна“ и в десетки страници той обяснява мотивите за стрелбата си.

Терористът се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа.

„Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми”, пише той, след което допълва, че няма университетско образование, поради липса на интерес към подобни неща.

Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин:

„Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!“

Тарант пише също: „Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила… Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция.“ В манифеста му е споменато и използването на огнестрелни оръжия.

Нова Зеландия, терорист, нападение

Атентаторът иска да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие. Той изказва надежда страната да бъде обхваната от гражданска война, която да доведе до нейния „разпад“.

Нападателят пише, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е „символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел.

Както стана ясно, Тарант е пуснал видео на живо в социалните мрежи от нападението. От клипа се чуват крайнодесни песни, възхваляващи сръбския военнопрестъпник Радован Караджич.

Нова Зеландия, терорист, нападение

Караджич бе осъден на 40 години затвор от Международния трибунал в Хага за геноцид и различни военни престъпления в Босна и Херцеговина.

В колата си Тарант може да бъде видян да си подсвирва песен, наречена „Сърбия силна / Премести кебапа“. „Караджич, ти водиш сърби, покажи им, че са безстрашни“, гласи текстът на песента.

На оръжията му се виждат надписи на български, сръбски и немски език.

Крайстчърч

НАПАДАТЕЛЯТ Е БИЛ В БЪЛГАРИЯ

В петък стана ясно, че Брентън Тарант е посетил исторически места в България през 2018 година.

„Няма данни за терористична дейност и връзки у нас”, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след извънредна среща с премиера.

Нашите спецчасти са в непрекъснат контакт с колегите си в САЩ, Нова Зеландия, ОАЕ и балканските държави.

Цацаров съобщи още, че Брентън Тарант е посетил Балканския регион през 2016 година. Пътувал е с автобус до Сърбия, Черна гора. Босна, Хърватия.

В периода 9-15 ноември 2018 година е влязъл в България през Летище София с полет от Дубай.

На 10 ноември наема автомобил и е посетил исторически забележителности в Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско.

Нова Зеландия, терористично нападение, джамия

На 15 ноември заминава за Букурещ, където отново наема автомобил до Унгария. Проверяват се кредитни карти, за да се провери пълният маршрут на стрелеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук